X

Comercianții continuă să vândă produse ușor alterabile în stradă, chiar dacă sunt peste 40 de grade

Comercianții continuă să vândă produse ușor alterabile în stradă, chiar dacă sunt peste 40 de grade

Pe caniculă, când temperaturile depășesc 40 de grade, vânzarea de salamuri, produse din carne, lactate și ouă pe marginea drumului, în apropiere de Piața Centrală, continuă. Deși unii cumpărători se tem să achiziționeze aceste alimente de la vânzătorii ambulanți, alții le cumpără fără grijă. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) avertizează că cetățenii riscă să se intoxice și recomandă achiziționarea produselor doar din magazine și locuri special amenajate. În condiții de caniculă, produsele alimentare se alterează mai rapid, atenționează ANSA, care precizează că cele mai perisabile produse sunt carnea, lactatele și produsele de patiserie. Vânzătorii spun că vând brânză și carne la prețuri mai mici, pentru ca acestea să nu se strice, iar cumpărătorii afirmă că, înainte de a procura produsele alimentare, le gustă, scrie radiomoldova.md.
Sursa: newsmaker.md

Înainte de a intra în Piața Centrală, sunt văzute mai multe persoane care comercializează pe marginea drumului brânză, lapte, cârnați de casă și carne. Vânzătorii spun că vând brânza și carnea mai ieftin, iar unii din ei au recunoscut că oamenii legii le-au făcut procese verbale și au aplicat amenzi pentru comerțul ilicit.

„Este cald și trebuie de vândut la timp. Da, eu vând mai ieftin. Decât să se strice, mai bine vinzi mai ieftin ca lumea să mănânce”. „Vând brânză, este sărată și nu se strică. Oamenii vin dimineața și cumpără, apoi ziua nu are rost să stai. Ne străduim și noi să nu ținem produsele în soare și să le realizăm mai repede”, au spus comercianții.

În timp ce unii cumpărători spun că se tem să procure carne, brânză și lapte de pe marginea drumului, alții spun că gustă ceea ce cumpără și se conving că produsele sunt bune.

Citește și: Salvatorii avertizează despre riscul scăldatului în perioada de caniculă

„Sigur că îmi este frică să cumpăr carne și brânză de pe marginea drumului. Produsele alimentare care se aduc de peste hotare nu sunt cu nimic mai bune decât acestea. Trebuie ceva să mâncăm”. „Nu au când se strica produsele, merge bine vânzarea. Doamnele care vin stau 2-3 ore și pleacă acasă”. „Cumpărăm, nu mi s-a întâmplat niciodată să pățesc ceva”. „Vin să iau brânză, cea de la magazin nu îmi place”, afirmă cumpărătorii.

ANSA le recomandă cetățenilor să nu procure alimentele ușor perisabile precum carnea, brânza, laptele, peștele și produsele de patiserie din locurile neautorizate, iar în cazul în care cumpărătorii nu au un bon de plată, oamenii legii nu le pot proteja drepturile, a declarat pentru Radio Moldova comunicatoarea Mariana Gratii.

„Acasă oamenii să seteze temperatura frigiderului la 5 grade și mai jos, să evite transportarea produselor îndelungat după ce au fost procurate. Microorganismele și bacteriile din păcate se înmulțesc foarte rapid dacă temperatura este ridicată”, a declarat Mariana Gratii.

ANSA le mai recomandă operatorilor din domeniul alimentar să păstreze carnea și produsele din lapte la temperaturi mai mici de 5 grade. De asemenea, consumatorii care depistează nereguli sanitare sunt în drept să depună reclamații, în conformitate cu legislația în vigoare, la subdiviziunile teritoriale ale ANSA.

Tags: ChisianuComercianțiiproduseproduse ușor alterabile
Social