X

Comerțul cu mărfuri strategice, reglementat de o nouă lege, armonizată cu legislația UE

Comerțul cu mărfuri strategice, reglementat de o nouă lege, armonizată cu legislația UE

Comerțul cu mărfuri strategice va fi reglementat de o nouă lege, armonizată cu legislația UE. O inițiativă în acest sens a fost aprobată astăzi în prima lectură de Legislativ, comunică MOLDPRES.

Documentul oferă definiții noi pentru mărfurile strategice, clasificate în trei categorii: produse cu dublă utilizare, produse militare, produse supuse controlului la nivel național; servicii de intermediere, transbordare, produse de supraveghere cibernetică.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Proiectul mai prevede introducerea procedurii de înregistrare și certificare prealabilă a solicitanților pentru oferirea dreptului de efectuare a comerțului cu mărfuri strategice. La fel, sunt incluse activități noi conectate cu comerțul mărfurilor strategice, cum ar fi: transbordare, servicii de intermediere, asistență tehnică și transportare.

O altă prevedere a proiectului vizează instituirea Comisiei naționale de control al comerțului cu mărfuri strategice. Componența și regulamentul de activitate al comisiei vor fi aprobate de Guvern, care va aproba și Lista mărfurilor strategice supuse controlului. Comisia va examina și va lua decizii privind eliberarea, prelungirea, reperfectarea, suspendarea, anularea și retragerea autorizațiilor și a actelor conexe pentru activitățile de comerț cu mărfuri strategice pe teritoriul Republicii Moldova.

Modelele autorizațiilor și ale actelor conexe pentru comerțul cu mărfuri strategice vor fi stabilite de către Guvern. Autorizația va conține informația cu privire la exportator, importator sau solicitant, țara de destinație și cea de origine a mărfurilor strategice transportate, caracterul mărfurilor, termenul de valabilitate a autorizației și condițiile speciale cu privire la cantitatea și/sau utilizarea mărfurilor. Termenul de valabilitate a autorizației va fi determinat de către Comisia națională, dar nu va depăși doi ani de la data eliberării.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Totodată, noua lege prevede posibilitatea instituirii unor restricții asupra comerțului strategic. Este prevăzută inclusiv declararea de embargo unor țări, în cazul în care acestea nu vor îndeplini obligațiile asumate față de țara noastră, precum și în interesul securității naționale și al politicii externe sau la decizia organizațiilor internaționale din care Republica Moldova face parte.

Proiectul de lege privind regimul de control al comerțului cu mărfuri strategice va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2025.

Tags: legeUE
Politică