X

Comisar european: Problema vânzării terenurilor către străini este decisă de Guvernul de la Chișinău, nu de UE

Comisar european: Problema vânzării terenurilor către străini este decisă de Guvernul de la Chișinău, nu de UE

 Problema vânzării terenurilor către străini este decisă de Guvernul de la Chișinău, nu de UE, dar integrarea europeană presupune „libera circulație a capitalului”.Declarația a fost făcută de Comisarul european pentru agricultură într-un interviu pentru Ziarul de Gardă.

El a subliniat că, după aderarea la UE, cetățenilor moldoveni ar trebui să li se aplice aceleași reguli ca și celorlalți cetățeni ai UE, „pentru că vorbim despre libera circulație a capitalului, libera circulație a serviciilor”. Pentru a rezolva această problemă, pe parcursul integrării europene este stabilită o perioadă de tranziție, potrivit infomarket.md.

Citește și: Majoritatea moldovenilor susține aderarea țării la UE și doresc să participe la referendum (sondaj)

Cu toate acestea, el a menționat că fiecare țară își stabilește propriile norme care reglementează vânzarea de terenuri. Totuși, întrebat din nou dacă Moldova ar putea fi obligată să ridice interdicția de vânzare a terenurilor către străini, Janusz Wojciechowski a citat exemplul Poloniei, unde aproximativ 4-5 mii de hectare de teren din cele 14 milioane de hectare din țară sunt vândute străinilor pe an.

El a subliniat că o perioadă de tranziție este foarte importantă, în timpul căreia în Moldova vor funcționa două tipuri de reglementări: pentru cetățenii moldoveni și pentru străini. De exemplu, vânzarea de terenuri agricole către străini poate fi posibilă numai cu o autorizație specială din partea autorităților.

Citește și: Forbes: Gazprom devine cea mai neprofitabilă corporație rusă, cu pierderi nete record

Acesta a fost cazul în Polonia timp de 12 ani. O altă regulă este de a favoriza agricultorii la vânzarea terenurilor. Terenurile agricole, accesul la acestea ar trebui să fie în primul rând pentru persoanele care sunt fermieri, care lucrează pe aceste terenuri.

Terenurile agricole nu ar trebui să fie folosite pentru alte afaceri, ci pentru producția de alimente. Comisarul european a subliniat importanța acestei decizii și a menționat că și alte țări au o experiență pozitivă similară.

 

Tags: chisinauJanusz WojciechowskiterenuriUE
Politică