X

Comisarul european pentru concurenţă nu se aşteaptă la prejudicii semnificative de pe urma subvenţiilor SUA

Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă, a declarat vineri că orice prejudicii la adresa competitivităţii Europei de pe urma subvenţiilor din SUA vor fi probabil limitate, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Unele companii europene ar putea fi interesate să investească mai degrabă în Statele Unite decât în Europa, dar deciziile lor se vor baza pe ceva mai important decât noile subvenţii, a afirmat Vestager, într-un interviu acordat publicaţiei Wall Street Journal (WSJ).

Citește și : Un an de RĂZBOI în Ucraina! Secretarul general al ONU critică un afront adus conştiinţei colective

În opinia oficialului, subvenţiile SUA vor atrage probabil interesul producătorilor de turbine, de baterii pentru vehicule electrice, extracţia şi rafinarea materiilor prime.

Inflation Reduction Act (IRA) este un pachet de 430 de miliarde de dolari, gândit de Statele Unite, care prevede distribuirea de subvenţii pentru industriile verzi, precum fabricarea de baterii pentru vehiculele electrice sau producţia de panouri solare, şi care îi îngrijorează pe europeni, preocupaţi de riscul ca industriile viitorului să se mute în SUA graţie stimulentelor financiare.

UE “a fost luată prin surprindere” de decizia administraţiei Biden de a limita finanţarea federală pentru încărcarea vehiculelor electrice la cele care sunt fabricate în SUA, a declarat Vestager, adăugând că intenţionează să discute problema cu autorităţile de la Washington.

Unii lideri UE şi-au exprimat îngrijorarea că prevederile IRA vor încuraja firmele să abandoneze Europa pentru Statele Unite.

Şi directorul general al Audi, Markus Duesmann, a afirmat vineri, pentru cotidianul Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, că firma analizează posibilitatea construirii unei uzine pentru vehicule electrice în SUA, în ideea de a profita de subvenţiile oferite în cadrul programului american de investiţii (IRA).

Citește și : Biden: Ieşirea Rusiei din START III nu indică intenţia de a recurge la arme nucleare

“Nu avem o uzină în SUA, încă. În contextul programului american Inflation Reduction, construirea unei uzine pentru vehicule electrice a devenit foarte atractivă”, a spus el, într-un interviu acordat publicaţiei germane, adăugând că este deschis la ideea ca Audi să-şi construiască propria sa uzină sau una împreună cu grupul mamă Volkswagen Group.

“În viitor, este posibil ca şi Volkswagen Group să construiască în America mai multe automobile destinate acelei pieţe”, a spus Duesmann.

Tags: europaIRAMargrethe VestagerStatele UniteSUAWall Street Journal
Categorii: Diaspora