Comisarul european pentru migraţie cere statelor UE să sprijine pactul ONU privind migraţia

Publicat:

Comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, a cerut insistent marţi statelor Uniunii Europene să sprijine pactul ONU privind migraţia, în contextul în care apar tot mai multe reacţii negative faţă de acest document pe care mai multe ţări din UE au anunţat că nu îl vor susţine, relatează agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

”Aş dori ca toate statele membre (ale UE) să fie pe deplin de acord cu o poziţie comună. Dar acest lucru nu se întâmplă”, a deplâns comisarul Avramopoulos, în timp ce prezenta ultimul raport al agendei europene privind migraţia. ”Fac un ultim apel să-şi reconsidere poziţia, în interesul Uniunii Europene, al tuturor statelor membre şi al tuturor ţărilor implicate în fenomenul migrator”, le-a cerut el ţărilor ce şi-au retras sprijinul faţă de acest pact.


Citește și : Top 100 Forbes cele mai puternice femei din lume: Angela Merkel conduce pentru al optulea an consecutiv

Aprobat în luna iulie de toate cele 193 de state membre ale ONU, cu excepţia SUA, actul denumit ”Compactul Global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată” urmează să fie ratificat oficial la conferinţa internaţională ce se va desfăşura la Marrakech (Maroc) pe 10-11 decembrie.

Dar mai multe ţări au decis să se retragă din acest pact şi să nu-l susţină la conferinţa de la Marrakech, acuzând în principal faptul că documentul nu stabileşte o delimitare clară între migraţia legală şi cea ilegală, consolidează drepturile migranţilor şi include migraţia printre drepturile omului, fapt ce ar încuraja acest fenomen.

Susţinătorii pactului insistă că acesta nu este constrângător din punct de vedere legal. În schimb, adversarii lui afirmă că respectivul document va deveni unul de referinţă în judecarea cazurilor ajunse în faţa instanţelor.

Până în prezent (în afară de SUA care nu l-au acceptat de la bun început) au confirmat retragerea din acest pact Austria, Australia, Elveţia, Israel, Italia şi majoritatea ţărilor est-europene, respectiv Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, Ungaria şi Slovacia.

În Belgia, divergenţele legate de acest pact au condus la o criză guvernamentală. În timp ce premierul Charles Michel susţine documentul, formaţiunea N-VA ameninţă cu destrămarea coaliţiei guvernamentale dacă guvernul va aproba pactul.

În Germania, care prin politica uşilor deschise pentru migranţi susţinută de cancelarul Angela Merkel a primit în ultimii ani peste un milion de solicitanţi de azil, parlamentul federal (Bundestagul) a votat săptămâna trecută o moţiune propusă de guvernul de coaliţie format din creştin-democraţi şi social-democraţi pentru susţinerea pactului ONU privind migraţia. Votul din Bundestag a fost precedat de o dezbatere aprinsă, în timpul căreia formaţiunea de opoziţie Alternativa pentru Germania a descris acest pact drept ”o încercare bine gândită” a lui Merkel de ”a transforma în globale greşelile comise” de ea în Germania.

Ministrul de externe slovac, Miroslav Lajcak, care la adoptarea pactului era preşedinte al Adunării Generale a ONU, şi-a anunţat demisia după ce parlamentul de la Bratislava s-a pronunţat prin vot împotriva acestui document.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a aprobat pe 28 noiembrie, la propunerea Guvernului, Memorandumul cu tema “Participarea delegaţiei României la Conferinţa interguvernamentală la nivel înalt pentru adoptarea Compactului ONU pentru o Migraţie sigură, ordonată şi reglementată”.

Citește și : Matteo Salvini, acuzat de compromiterea unei operaţiuni a poliţiei din cauza unui mesaj pe Twitter

“Prin acest Memorandum, Guvernul României a propus adoptarea unei poziţii de susţinere din partea României a Compactului Global pentru Migraţie (CGM), în forma convenită în urma negocierilor. De asemenea, prin intermediul acestui document, a fost aprobat textul declaraţiei naţionale care va fi prezentată de către delegaţia României care va participa la Conferinţa interguvernamentală pentru adoptarea Compactului Global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată, care va avea loc pe 10 – 11 decembrie, la Marrakesh, Maroc”, a precizat Preşedinţia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.