X

Comisarul european pentru politica de vecinătate laudă angajamentul Marocului în favoarea Ucrainei

Un înalt oficial al UE a salutat joi contribuţia Marocului în favoarea Ucrainei, evocând public, pentru prima dată, furnizarea de tancuri vechi către Kiev, lucru care nu a fost confirmat de Rabat, relatează AFP, potrivit agerpres.   

“Am discutat despre contribuţia Marocului în războiul rus împotriva Ucrainei”, a precizat comisarul european pentru politica de vecinătate, Olivér Várhelyi, în vizită oficială în Maroc, după ce s-a întâlnit cu şeful diplomaţiei marocane, Nasser Bourita.

Citește și : Susţinerea SUA şi NATO pentru Ucraina riscă să antreneze ‘consecinţe catastrofale’

“Marocul nu a contribuit doar politic, ci şi practic, prin livrări”, a afirmat Várhelyi într-o conferinţă de presă, făcând referire la o “ofertă de tancuri vechi ruseşti pentru Ucraina”, menţionată recent în presa marocană.

Conform media străine şi marocane, Marocul a livrat la începutul anului armatei ucrainene vechi tancuri de luptă ruseşti T-72B ale Forţelor Armate Regale (FAR), care au fost trimise în Republica Cehă pentru a fi modernizate.

Informaţia nu a fost confirmată de o sursă oficială marocană.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Rabatul a ţinut să adopte o anume neutralitate, votând în acelaşi timp săptămâna trecută la ONU în favoarea rezoluţiei care făcea apel la retragerea “imediată” a trupelor ruse din Ucraina.

Citește și : Confruntare verbală între Rusia şi aliaţii din jurul SUA la reuniunea G20

Marocul “nu este parte în conflictul armat dintre Rusia şi Ucraina”, a reamintit marţi Bourita, subliniind că ţara sa “nu a participat şi nu va participa, sub nicio formă, la acest conflict”.

Tags: kievMarocOliver Varhelyirabatrazboitancuri
Categorii: DiasporaPoliticăRăzboi in UcrainaȘtirile zilei