Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei adresează UE un apel la o politică de migraţie ‘mai umană’

Publicat:

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, le-a adresat un apel miniştrilor de interne şi ai justiţiei din statele membre ale Uniunii Europene să adopte politici în materie de migraţie ‘mai umane şi care respectă drepturile omului’, transmite luni dpa, potrivit agerpres.

Dunja Mijatovic a salutat eforturile de crearea a unui sistem temporar pentru relocarea migranţilor salvaţi pe mare, destinat să pună capăt impasurilor prelungite din ultimul an legate de soarta navelor de salvare în Mediterana.


Citește și : SUA vor ajuta statele baltice să îşi securizeze reţelele energetice

Un proiect de acord pe acest subiect se află pe agenda reuniunii de două zile a miniştrilor europeni de interne şi ai justiţiei, care începe luni la Luxemburg.

Detaliile proiectului de acord, convenit luna trecută între Franţa, Germania, Italia şi Malta, nu au fost făcute publice deocamdată.

Dunja Mijatovic a atras însă atenţia că statele UE nu ar trebui să intensifice politici prin care migranţii să fie returnaţi în locuri unde se pot confrunta cu încălcări grave ale drepturilor omului, cum este cazul Libiei, stat devastat de un război civil.

Uniunea Europeană sprijină Garda de coastă libiană, care interceptează refugiaţi străini şi de obicei îi returnează spre centre de detenţie, unde, potrivit ONU, aceştia sunt victime ale torturii, muncii forţate, abuzurilor sexuale şi traficului de persoane.

Citește și : Coreea de Nord respinge orice dialog pe dosarul nuclear atât timp cât SUA nu îşi schimbă atitudinea

‘Astăzi, statele membre au o şansă să prevină alte consecinţe dezastruoase pentru drepturile omului şi de ordin umanitar, suspendând orice activităţi de cooperare cu autorităţile libiene care au un impact asupra interceptărilor pe mare şi rezultă în returnări către Libia, până când vor fi în vigoare garanţii clare privind respectarea deplină a drepturilor omului’, a declarat comisarul Consiliului Europei, organizaţie din care fac parte toate statele membre ale UE.

Uniunea Europeană ar trebui de asemenea să consolideze capacităţile de căutare şi salvare şi să coopereze constructiv cu organizaţii neguvernamentale, a mai arătat Dunja Mijatovic.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.