X

Comisarul UE pentru piaţa internă spune că planul german de sprijin trebuie să fie ‘compatibil’ cu ajutoarele de stat

Comisarul european pentru piaţa internă, francezul Thierry Breton, a afirmat joi că trebuie ‘verificat’ ca planul masiv de sprijin energetic anunţat de guvernul german să fie ‘compatibil cu ajutoarele de stat’, oficialul de la Bruxelles reiterându-şi apelul ca statele membre să ‘reacţioneze în mod coordonat’, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Germania a anunţat un plan absolut gigantic, de 200 miliarde, acum trebuie discutat, mai întâi trebuie verificat, evident, că totul este compatibil cu ajutoarele de stat, bineînţeles, suntem în curs de a lucra pe acest subiect cu colega mea Margrethe Vestager (comisarul pentru concurenţă) tocmai pentru ca să existe această compatibilitate’, a declarat Breton la BFMTV.

Citește și: Val de nemulţumiri în UK! Un cercetător britanic primește O ALTĂ bursă din SUA pentru a investiga COVID – Black News

‘Dacă Germania apreciază că este vorba despre 200 miliarde, foarte bine, dar în aceste condiţii trebuie ca toate ţările să aibă condiţii de acces la împrumut pentru a face faţă propriilor lor necesităţi identice’, a mai spus comisarul european.

Potrivit acestuia, ‘suma este foarte semnificativă (…), aceasta pune problema îndatorării echitabile a fiecăreia dintre ţări’.

‘De mai multe săptămâni, chiar luni, chem fiecare stat să facă ceea ce trebuie pentru a ajuta sectoarele industriale, avem multe sectoare foarte dependente de energie, ne putem gândi la oţel, zinc, hârtie, chimie, sticlărie, care sunt foarte afectate, acest lucru ne slăbeşte competitivitatea’, a arătat Breton.

Statele membre ‘reacţionează şi este bine, dar trebuie acţionat în mod coordonat, căci piaţa internă funcţionează pentru că avem reguli aproape similare peste tot’, a subliniat el.

Citeşte şi: Doi morţi şi clădiri distruse în urma unor bombardamente ruseşti asupra oraşului Zaporojie – Black News

‘Este foarte important ca statele să facă ceea ce trebuie să facă, este bine ca Germania să o facă precum altele, dar ceea ce este foarte important este să fie făcut în mod coordonat, în armonie. Niciun stat nu are bani disponibili pentru a face faţă acestei crize, toată lumea trebuie să se împrumute’, a reamintit comisarul european.

‘Este foarte important ca toate statele să aibă acelaşi acces la îndatorare, şi nu doar anumite (state), pentru că, se presupune, ar avea poate o situaţie fiscală mai bună decât a altora, să o poată face înaintea celorlalte şi în condiţii ce creează distorsiune pe piaţă’, a mai afirmat Breton.

Tags: bruxellesgermaniaMargrethe VestagerThierry BretonUniunea Europeană (UE)
Categorii: Știrile zilei