Comisia care anchetează atacul asupra Capitoliului îl citează pe Rudy Giuliani şi pe alţi aliaţi ai lui Trump

Publicat:

Comisia Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA care anchetează atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului din Washington i-a citat pentru audieri pe mai mulţi jurişti din tabăra fostului preşedinte Donald Trump care au promovat ideea că alegerile prezidenţiale din 2020 au fost fraudate, informează miercuri dpa, potrivit agerpres.

Au primit citaţii Rudy Giuliani, fost primar al New Yorkului, apoi consilier prezidenţial, avocatele Sidney Powell şi Jenna Ellis din echipa sa de jurişti care a contestat alegerile, şi Boris Epshteyn, consilier strategic al campaniei electorale a lui Trump.


Citeşte şi: Germania sare de 100.000 de infectări zilnice pentru prima dată de la începutul pandemiei – Black News

Toţi cei citaţi trebuie să depună documente la comisie până la 1 februarie şi să se prezinte la audieri în 8 februarie.

Preşedintele comisiei, Bennie Thompson, a declarat că “cele patru persoane pe care le-am citat astăzi au formulat teorii fără dovezi despre fraude la alegeri, au făcut eforturi de a răsturna rezultatele alegerilor sau au fost în contact direct cu fostul preşedinte, în legătură cu încercări de a opri numărătoarea voturilor”.

Giuliani, în calitate de avocat personal al lui Trump, a făcut un turneu pentru a susţine că alegerile au fost furate, fără a aduce dovezi, şi a promovat teorii nefondate despre nereguli la alegerile din statele Michigan şi Pennsylvania, aminteşte dpa. De la jumătatea lui noiembrie 2020 până în 6 ianuarie 2021, el a încercat să convingă parlamentarii din mai multe state americane să facă eforturi de a schimba rezultatele alegerilor şi a deschis acţiuni judiciare.

Comisia a reţinut şi relatări conform cărora Giuliani a fost în contact cu Trump şi cu mai mulţi membri ai Congresului pentru a discuta tacticile de modificare sau întârziere a rezultatelor electorale.

Powell, care a fost avocată pentru campania electorală republicană, a promovat de asemenea afirmaţii false despre furturi la alegeri, deschizând procese şi vorbind în public pe acest subiect. Comisia îi solicită acum dovezile pe care s-a bazat, având în vedere şi sancţiunile monetare aplicate de o instanţă federală care a înaintat dosarul ei baroului statului Texas, pentru o eventuală excludere din avocatură.

Potrivit unor relatări publice, Powell i-a cerut în decembrie 2020 lui Trump să confişte aparatele de vot din întreaga ţară, pentru a găsi dovezi că au fost compromise informatic de adversari din străinătate ai preşedintelui, care au modificat astfel rezultatul alegerilor.

Citeşte şi:Începe NEBUNIA! O canadiană devine prima pacientă din lume diagnosticată cu ‘schimbări climatice’ – Black News

Comisia a mai notat, de asemenea din informaţii publice, că Ellis a pus în circulaţie două memorandumuri în care se analiza autoritatea constituţională a vicepreşedintelui SUA de a respinge sau amâna numărarea voturilor electorilor aleşi în state care au depus liste alternative de electori.

În ceea ce îl priveşte pe Epshteyn, comisia îl suspectează de participarea la întruniri la hotelul Willard care au dus la insurecţia din 6 ianuarie anul trecut, în cursul căreia susţinătorii lui Trump au pătruns în Capitoliu, sediul Congresului Statelor Unite. De asemenea, se pare că el a participat în ziua respectivă la o convorbire telefonică cu fostul preşedinte, în care s-au discutat variante de amânare a certificării rezultatului alegerilor, în cazul în care vicepreşedintele de la acea dată, Mike Pence, nu ar fi respins sau întârziat procedura de validare a rezultatului. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

‘Substanțele chimice veșnice’, absorbite prin piele în cantități alarmante

'Substanțele chimice veșnice', absorbite prin piele în cantități alarmante Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Birmingham aduce informații îngrijorătoare despre substanțele...

Rapperul american Kanye West, în vizită la Moscova

Rapperul american Kanye West, în vizită la Moscova Rapperul american Kanye West, care a stârnit în mod repetat polemici în Statele Unite, se află la...

Castelul Balmoral din Scoția își va deschide porțile pentru public pentru prima dată

Castelul Balmoral din Scoția își va deschide porțile pentru public pentru prima dată Castelul Balmoral, refugiu scoțian al familiei regale din Marea Britanie încă din...

Cum au ajutat urzicile un botanist să rezolve mai multe crime

Cum au ajutat urzicile un botanist să rezolve mai multe crime Botanistul criminalist Patricia Wiltshire a dezvăluit modul în care cunoștințele sale despre urzici au...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.