Comisia Congresului SUA pentru competiţia cu China s-a întrunit în prima şedinţă publică

Publicat:

Comisia Camerei Reprezentanţilor din Congresul american pentru “competiţia strategică între Statele Unite şi Partidul Comunist Chinez” şi-a ţinut marţi prima şedinţă publică, relatează AFP, potrivit agerpres.

Compus din congresmeni din ambele mari partide din SUA – Democrat şi Republican – acest organ parlamentar se consideră o forţă de luptă împotriva influenţei chineze. Unii membri au subliniat ameninţarea “existenţială” pe care conducerea de la Beijing o reprezintă pentru americani. Comisia urmează să se ocupe de numeroasele ameninţări economice, tehnologice şi militare din partea Chinei.


Citește și: Două trenuri S-AU CIOCNIT în Grecia (VIDEO)! Sunt zeci de morţi şi răniţi! – Black News

Şedinţa a avut loc după ce relaţiile bilaterale între primele două economii ale lumii au fost marcate de diferende recente, reaminteşte France Presse. La numai câteva săptămâni după ce aviaţia militară americană a doborât un balon chinezesc despre care exista suspiciunea că este folosit pentru spionaj, Statele Unite au acuzat China că intenţionează să livreze armament Rusiei.

Lucrările comisiei au fost întrerupte pentru scurt timp de o manifestantă din rândul publicului, care purta un tricou cu inscripţia “China nu este duşmanul nostru”. Ea s-a ridicat în picioare, dar a fost escortată în afara sălii. Un alt protestatar a fost şi el dat afară după ce a strigat acuzaţii la adresa comisiei, susţinând că este vorba despre “o demonstraţie de forţă” care “nu are nimic de-a face cu pacea”.

H.R. McMaster, fost consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, consideră că incidentele dovedesc tocmai necesitatea evidenţierii de către Congres a “adevăratei naturi a agresiunii” chineze.

“Nu este un meci politicos de tenis”, a arătat în discursul inaugural preşedintele comisiei, republicanul Mike Gallagher. “Este o luptă pentru existenţă privind modul de viaţă în secolul al XXI-lea”, a apreciat el.

Matthew Pottinger, consilier pentru relaţia cu China în timpul preşedinţiei lui Trump, a subliniat importanţa acordată de Beijing războiului de influenţă. El a declarat că preşedintele chinez Xi Jinping consideră propaganda o “armă magică”, însă “această magie se estompează”.

La Washington au avut loc în aceeaşi zi şi alte reuniuni consacrate Chinei, ceea ce dovedeşte – potrivit AFP – că subiectul este în centrul dezbaterilor despre politica externă.

Citește și: Rusia înăspreşte pedepsele pentru discreditarea forţelor armate şi include şi organizaţiile voluntare ca grupul Wagner – Black News

Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor a dezbătut un proiect de lege propus de republicani care i-ar permite preşedintelui Joe Biden să interzică complet activitatea în SUA a Tik Tok, filială a grupului chinez ByteDance. Cu o zi înainte, Casa Albă ordonase întregului personal să şteargă din telefoane, în termen de 30 de zile, aplicaţia respectivă destinată difuzării de mesaje video scurte.

“TikTok este un cal troian modern al Partidului Comunist Chinez, utilizat pentru monitorizarea americanilor şi exploatarea datelor lor personale”, a declarat preşedintele comisiei pentru afaceri externe, republicanul Michael McCaul. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Maia Sandu a fost la „Hora Sânzienelor”

Maia Sandu a fost la „Hora Sânzienelor” Președinta Maia Sandu a vizitat orașul Telenești, unde a avut loc Festivalul „Hora Sânzienelor”.   „Am cunoscut meșteri populari, colective...

Serviciul Vamal raportează încasări de peste 745,9 milioane de lei

Serviciul Vamal raportează încasări de peste 745,9 milioane de lei Serviciul Vamal raportează încasări de peste 745,9 milioane de lei la bugetul de stat timp...

VIDEO// Primarul de Taraclia interzis în România

VIDEO// Primarul de Taraclia interzis în România Primarul de Taraclia, Veaceslav Lupov,  a fost interzis în România. Cel puțin așa susține funcționarul, care a relatat...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.