X

Comisia de la Veneţia: Noua lege ungară privind crearea de tribunale administrative nu prevede un echilibru instituţional

Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei a afirmat vineri că noua lege ungară privind crearea de tribunale administrative “concentrează puteri foarte extinse în mâinile câtorva actori interesaţi” şi nu prevede un “echilibru instituţional efectiv pentru a contracara aceste puteri”, transmite MTI, potrivit Agerpres.

Comisia de la Veneţia notează în opinia sa că “statele membre ale Uniunii Europene au dreptul suveran de a înfiinţa astfel de sisteme de tribunale independente” şi salută faptul că legea garantează “transferul tuturor judecătorilor care lucrează în prezent în secţii administrative şi care vor să lucreze în noile instanţe, precum şi accesul la funcţia de judecător administrativ al persoanelor cu experienţă substanţială în administraţia publică”.

Citește și : Șase pompieri chinezi au murit într-un incendiu de pădure

Comisia menţionează în schimb că şeful Tribunalului administrativ suprem “dispune de vaste puteri în relaţia cu preşedinţii, judecătorii şi personalul celorlalte tribunale administrative”, or, “cu toate că majoritatea acestor prerogative luate individual nu ar trebui să afecteze în mod negativ independenţa justiţiei şi separarea puterilor, în combinaţie cu faptul că preşedintele Tribunalului administrativ suprem este ales de legislativ şi cu puterile ample ale ministrului justiţiei, cu care primul cooperează în numeroase aspecte, astfel de puteri vaste ridică semne de întrebare”.

Guvernul ungar a solicitat opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la legea de înfiinţare a tribunalelor administrative, adoptată în decembrie de parlament, după ce criticii au afirmat că aceasta va permite interferenţa politică în probleme judiciare şi va submina şi mai mult statul de drept.

Citește și : Polițiștii britanici au împușcat mortal un bărbat din Birmingham – VIDEO

Noile tribunale administrative, inclusiv o nouă Curte Supremă, vor funcţiona începând din anul 2020, preluând cazuri precum cele legate de taxe sau alegeri. Potrivit guvernului, aceste tribunale vor fi prezidate de judecători independenţi, care vor putea soluţiona cazurile cu mai multă eficienţă. Ministrul justiţiei va avea atribuţii sporite în numirea judecătorilor şi va superviza bugetele acestor instanţe.

Asociaţii pentru drepturile omului au criticat o încălcare a separaţiei între puterea executivă şi cea judecătorească, în ceea ce consideră a fi un nou pas spre autoritarism al prim-ministrului de dreapta Viktor Orban.

Tags: Comisia de la Venetiajudecătorilegeparlamenttribunale administrativeViktor Orban
Categorii: Diaspora