X

Comisia electorală din RD Congo respinge candidatura liderului opoziției la alegerile prezidențiale din decembrie

Comisia electorală din Republica Democratică Congo l-a exclus pe liderul opoziției, Jean-Pierre Bemba, și trei foști prim-miniștlista candidaților aprobați pentru alegerile prezidențiale din decembrie, care a fost publicat vineri, informează Reuters, scrie mediafax.

Bemba, un fost comandant militar care, la începutul lunii august, s-a întors în capitala congoleză, Kinashsa, pentru a-și prezenta candidatura pentru funcția de președinte după un deceniu de închisoare la Haga pentru crime de război, a fost văzut ca unul dintre principalii candidați în cursa de a-l înlocui pe actualul președinte Joseph Kabila.

Citește și : Bangladesh: Manifestație a refugiaților rohingya la un an după exodul lor masiv din Myanmar

Comisia a declarat că o altă condamnare a Curții Penale Internaționale pentru manipularea martorilor a fost motivul excluderii lui Bemba de pe listă.

Bemba a fost achitat la recurs la Curtea Penală Internațională pentru crime de război și crime împotriva umanității pentru fapte de ucidere, viol și jaf comise de către militarii pe care i-a trimis în Republica Central Africană în 2002, dar condamnarea lui pentru manipulare a martorilor rămâne.

Partidele de opoziție au condamnat decizia comisiei electorale, care poate fi atacată înainte de publicarea listei finale în septembrie.

“Încă o dată, regimul actual își arată hotărârea de a suprima procesul electoral”, au afirmat într-o declarație comună înainte de publicarea de către comisie a listei.

Citește și : Washingtonul critică planul anunţat de Uniunea Europeană de ajutorare a Iranului

Luna trecută, Bemba s-a situat pe locul al treilea într-un sondaj de opinie cu privire la rezultatul probabil al alegerilor, având un sprijin de 17%.

Tags: alegerile prezidentialecandidaţicongoJean-Pierre BembaKinashsaopozitie
Categorii: Știrile zilei