X

Comisia Europeană a închis cazul subvenţiilor primite de Cehia în mandatul lui Andrej Babis

Comisia Europeană a ajuns la concluzia că în Republica Cehă a existat conflict de interese în cazul distribuirii de fonduri europene şi, în consecinţă, sumele respective vor fi deduse din viitoarele subvenţii pentru Praga, relatează vineri euractiv.com., potrivit agerpres.

Executivul UE a anchetat alocarea subvenţiilor pentru entităţi non-eligibile, printre care unele legate de fostul premier ceh Andrej Babis, a explicat joi ministrul pentru dezvoltare regională Ivan Bartos, membru al Partidului Piraţilor.

Citeşte şi: SCANDAL rasial într-o universitate din Africa de Sud! Un student alb a fost EXMATRICULAT – Black News

Printre concluziile anchetei Comisiei Europene figurează o rambursare către o brutărie din cadrul grupului Agrofert. Firma a primit o subvenţie de 4 milioane de euro pentru construirea unei linii de produse de panificaţie care nu a îndeplinit criteriile privind inovaţia.

Demnitarii cehi implicaţi vor trebui să recupereze banii respectivi de la beneficiari, ceea ce ar putea duce la procese în justiţie, a explicat ministrul Bartos.

El a subliniat că actualul guvern de la Praga a promovat unele măsuri pentru a împiedica conflictele de interese, lucru remarcat de executivul comunitar.

În aprilie 2021, Comisia Europeană a publicat un raport final al unui audit desfăşurat în anul 2019, conform căruia a existat un conflict de interese în accesarea fondurilor europene de către Agrofert.

Vezi şi: O operaţiune specială a poliţiei s-a terminat cu o ‘baie de sânge’ în favelele din Rio – VIDEO – Black News

Autorii auditului consideră că, deşi în 2017 îşi transferase acţiunile deţinute în acest grup către două fonduri de investiţii, Babis avea o putere totală asupra Agrofert, aşadar prin încălcarea reglementărilor cehe şi comunitare privind conflictele de interese acest holding a accesat ”ilegal” fonduri europene începând cu anul 2017 şi trebuie astfel să restituie 10,96 milioane de euro.

Andrej Babis, care înainte de a conduce guvernul ceh a fost ministru de finanţe (2014-2017), era ”implicat activ” în gestionarea fondurilor europene în Cehia, iar exercitarea ”obiectivă şi imparţială” a atribuţiilor sale ”a fost compromisă” de implicarea în decizii care priveau de asemenea Agrofert, mai indică raportul citat.

Tags: AgrofertAndrej Babiscehiacomisia europeanaIvan BartosPraga
Categorii: Diaspora