X

Comisia Europeană a semnat un contract pentru achiziţia unui tratament anti-COVID-19 cu anticorpi monoclonali

Comisia Europeană a semnat un contract cadru de achiziţie cu compania farmaceutică Eli Lilly pentru un tratament cu anticorpi monoclonali pentru pacienţii COVID-19, conform unui comunicat de presă publicat marţi pe site-ul executivului european, potrivit agerpres.  

Semnarea acestui contract marchează cea mai recentă evoluţie a acestui prim portofoliu format din cinci soluţii de tratament promiţătoare, anunţate de Comisie în cadrul Strategiei Terapeutice COVID-19 a UE în iunie 2021. Tratamentul cu anticorpi monoclonali produs de Eli Lilly este în prezent analizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Optsprezece state membre au semnat un acord comun pentru achiziţia a 220.000 de astfel de tratamente.

Citește și : Franţa vrea despăgubiri după ce a pierdut ‘contractul secolului’ cu Australia

“Peste 73% din populaţia adultă a UE este în prezent vaccinată complet, iar această rată este încă în creştere. Însă vaccinurile nu pot fi singurul nostru răspuns în faţa COVID-19. Oamenii continuă să se infecteze şi să se îmbolnăvească. Va trebui să ne continuăm eforturile de a preveni îmbolnăvirile prin vaccinare şi în acelaşi timp să ne asigurăm că le putem trata cu soluţii terapeutice. Prin semnătura de azi, încheiem cea de-a treia achiziţie şi ne respectăm angajamentul în temeiul Strategiei Terapeutice a UE privind facilitarea accesului la medicamente de ultimă generaţie pentru pacienţii COVID-19”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Dacă vaccinarea rămâne cea mai puternică armă atât împotriva virusului cât şi a variantelor sale, tratamentele au un rol extrem de important în strategia de răspuns la COVID-19. Acestea contribuie la salvarea de vieţi, accelerează timpul de recuperare al bolnavilor, reduc durata de spitalizare şi în ultimă instanţă reduc din presiunea asupra sistemelor de sănătate.

Citește și : Incendiile din vara acestui an au provocat emisii record de CO2

Tratamentul produs de compania Eli Lilly este o combinaţie a doi anticorpi monoclonali (bamlanivimab şi etesevimab) pentru tratarea pacienţilor COVID-19 care nu au nevoie de oxigen, dar sunt în grupul de risc de a dezvolta forme severe ale bolii. Anticorpii monoclonali sunt proteine concepute în laborator care imită abilitatea sistemului imunitar de a lupta cu coronavirusul. Ei se lipesc de proteina spike şi blochează astfel capacitatea virusului de a se ataşa de celulele umane, conform comunicatului citat.

 

Tags: anticorpicomisia europeanacovid-19Eli LillyEMA
Categorii: Diaspora