X

Comisia Europeană anunță OFICIAL că `problema catalană` se poate rezolva doar în interiorul granițelor Spaniei

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat miercuri, la Strasbourg, că a sosit timpul pentru dialog, dar cu ‘respectarea Constituţiei’ spaniole, pentru a se rezolva grava criză politică din Catalonia, transmit AFP şi DPA. 

”A sosit timpul să dialogăm, să vorbim, să găsim o cale de a ieşi din impas respectând ordinea constituţională spaniolă”, a pledat Timmermans, în dezbaterea de urgenţă organizată în plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg.

Timmermans şi-a reafirmat sprijinul pentru guvernul de la Madrid în disputa sa cu autorităţile catalane.

El a estimat că imaginile din Catalonia de la referendumul desfăşurate duminică l-au ‘întristat’, dar a precizat că este datoria oricărui guvern de a ‘susţine statul de drept, chiar dacă uneori este nevoie de folosirea proporţională a forţei’.

”Dacă legea nu îţi oferă ceea ce doreşti, te poţi opune legii, poţi acţiona pentru a schimba legea, dar nu poţi ignora legea”, a subliniat reprezentantul executivului UE.

Frans Timmermans a reiterat poziţia Comisiei Europene conform căreia disputa este ‘o problemă internă a Spaniei’, dar le-a cerut tuturor părţilor să urmeze ‘calea dialogului şi a cooperării’.

La rândul său, eurodeputatul Manfred Weber, liderul grupului popularilor, de centru-dreapta, din Parlamentul European, a cerut ca dialogul să se poarte numai “în interiorul Spaniei” şi în cadrul legilor acestei ţări, dar a insistat că în opinia sa referendumul pentru independenţa Cataloniei a fost ilegal.

Tags: cataloniacomisia europeanaFrans TimmermansindependentaManfred Weberreferendumspania
Categorii: Diaspora