Comisia Europeană face apel la dialog între Barcelona şi Madrid

Publicat:

Comisia Europeană a îndemnat luni guvernul spaniol şi pe secesioniştii catalani “să treacă rapid de la confruntare la dialog” şi a denunţat folosirea violenţei în timpul referendumului asupra independenţei Cataloniei care a avut loc duminică, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

“Le cerem tuturor actorilor pertinenţi să treacă rapid de la confruntare la dialog”, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului european Margaritas Schinas, în timpul unui briefing de presă la Bruxelles. “Violenţa nu poate fi niciodată un instrument în politică”, a adăugat el.


Cabinetul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cel al premierului spaniol Mariano Rajoy au fost în contact duminică, iar o convorbire telefonică este prevăzută între cei doi pentru luni după-amiaza, a precizat Schinas.

Citeşte şi: Atacatorul din Las Vegas a fost identificat. Bilanţul CUTREMURĂTOR al victimelor creşte dramatic

Cu toate acestea, executivul european “nu poate juca un rol în acest stadiu”, într-o mediere, a precizat el, în condiţiile în care secesioniştii catalani şi susţinătorii referendumului i-au cerut Bruxellesului să medieze situaţia.

Comisia Europeană “are încredere în ‘leadership’-ul premierului Mariano Rajoy pentru a gestiona această procedură dificilă, în respectul absolut al Constituţiei spaniole şi al drepturilor fundamentale ale cetăţenilor care sunt stipulate acolo”, a continuat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Executivul european a subliniat de mai multe zile, de când sporeau tensiunile în jurul referendumului asupra independenţei Cataloniei, că subiectul este “un dosar intern al Spaniei, care trebuie gestionat în linie cu ordinea constituţională” a ţării.

El a amintit de asemenea “doctrina” Comisiei Europene: în cadrul unui referendum legal, teritoriul care se declară independent “se va pomeni în afara UE”.

Întrebat de ce Comisia Europeană nu a făcut apel mai devreme la dialog, Margaritas Schinas a răspuns că executivul european a aşteptat să aibă toate faptele la dispoziţie. “Reacţionăm atunci când avem toate elementele pentru a ne putea exprima”, a explicat purtătorul de cuvânt.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.