Comisia Europeană ar putea adopta reglementări pentru giganţii internetului împotriva manipulărilor electorale online

Publicat:

Comisia Europeană ar putea adopta reglementări pentru marile platforme de internet, precum Google, Twitter şi Facebook, în urma unor noi campanii de dezinformare şi tentative de manipulare constatate la recentele alegeri pentru Parlamentul European, transmite AFP, potrivit agerpres.

Această situaţie arată că sunt necesare măsuri suplimentare atât ‘din partea statelor membre, cât mai ales a platformelor Facebook, Google şi Twitter’, a declarat comisarul european pentru securitate, Julian King, pentru ediţia duminicală a cotidianului Die Welt.


Citește și : SUA îi dau Turciei termen până la sfârşitul lui iulie pentru a renunţa la achiziţia de sistemele ruseşti S-400

Până acum, Comisia Europeană a optat pentru un demers voluntar din partea platformelor de internet pentru evitarea campaniilor de dezinformare.

Comisia vrea acum să examineze dacă trebuie să se treacă la măsuri de reglementare. Subiectul manipulării pe internet va fi pe agenda viitorului summit UE peste două săptămâni.

Anul trecut, executivul european a convenit ‘un cod de conduită’ cu platformele de internet în ce priveşte publicitatea electorală online.

Potrivit comisarului King, măsurile introduse în martie de Facebook şi Google nu au fost suficiente însă în campania pentru alegerile europarlamentare de la sfârşitul luni mai.

Pe baza unui raport recent al Institutului pentru Dialogul Strategic (ISD), King s-a declarat preocupat de faptul că noi actori online au profitat de lipsa cadrului legal pe internet pentru a încerca să influenţeze scrutinul.

În Spania, de pildă, a fost descoperită o reţea coordonată de conturi de Twitter care, ‘cu ajutorul unei combinaţii de ”boţi” (programe informatice care trimit automat mesaje, n.red.) şi de conturi false, a reuşit ca mesajele anti-islam’ să fie printre cele cu cele mai multe ‘share’-uri, ‘pentru a creşte sprijinul în favoarea partidului de extremă dreapta Vox’, a precizat comisarul european pentru securitate.

Citește și : Șeful diplomației germane în turneu în Orientul Mijlociu pentru discuţii pe dosarul nuclear iranian

Situaţii similare au fost constatate şi în alte ţări, comisarul King citând mai ales cazurile Austriei, României, Letoniei, Italiei, Franţei şi Marii Britanii.

Peste tot, cu ajutorul acestor instrumente, obiectivul ‘este de a răspândi ideea unei mari conspiraţii care încearcă să-i reducă la tăcere pe protestatari’, a explicat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.