X

Comisia Europeană cere Chinei să îi elibereze ‘necondiţionat’ pe avocaţii şi activiştii Xu Zhiyong şi Ding Jiax

Comisia Europeană a cerut luni Chinei să îi elibereze “necondiţionat” pe avocaţii şi activiştii Xu Zhiyong şi Ding Jiax, care au fost condamnaţi la 14, respectiv 12 ani de închisoare, după ce au fost declaraţi vinovaţi de “subminarea puterii de stat”, transmite EFE, potrivit agerpres

Ambii “au cerut transparenţă şi democraţie. Potrivit Grupului de Lucru al ONU pentru Detenţia Arbitrată, aceştia au fost reţinuţi în mod arbitrar. Cerem eliberarea lor necondiţionată”, a scris, pe contul său oficial de Twitter, purtătoarea de cuvânt a Externelor executivului comunitar, Nabila Massrali.

Citește și : NATO avertizează China că ‘ar fi o greşeală să ajute Rusia’

Ding şi Xu erau membri ai mişcării Noi Cetăţeni, o reţea de activişti fondată în 2012 în favoarea transparenţei guvernamentale şi contra corupţiei în China.

Cei doi au participat la o reuniune în oraşul Xiamen din sud-estul ţării, în decembrie 2019, pentru a discuta despre starea societăţii civile din China, după care mulţi dintre cei care au luat parte au fost reţinuţi sau anchetaţi de către autorităţi, conform Amnesty International.

Ding a fost arestat în decembrie 2019 şi a fost ţinut fără posibilitatea de a comunica timp de peste un an, suferind rele tratamente, potrivit aceleiaşi organizaţii.

La începutul lui februarie 2020, Xu a criticat, într-o scrisoare, modul în care preşedintele chinez Xi Jinping a gestionat izbucnirea pandemiei COVID-19 şi protestele antiguvernamentale din Hong Kong din anul anterior, iar în aceeaşi lună a fost arestat şi pus sub “supraveghere într-un loc desemnat” până în ianuarie 2022.

În aceşti aproape doi ani, el ar fi suferit rele tratamente, inclusiv sesiuni lungi de interogatorii şi fixarea într-un aşa-numit “scaun tigru” prin care membrele sunt imobilizate, potrivit Amnesty International.

Citește și : Zeci de cazuri noi de intoxicaţii în rândul elevelor în mai multe şcoli din Iran

La scurt timp după ce autorităţile şi-au încheiat investigaţiile în ianuarie 2021, Ding şi Xu au fost acuzaţi de infracţiunea de subversiune împotriva statului.

Tags: Chinacomisia europeanacoruptieDing JiaxONUXu Zhiyong
Categorii: Diaspora