Comisia Europeană cere Elveţiei să accepte regulile pieţei interne a UE

Publicat:

Relaţia Uniunii Europene cu Elveţia s-ar putea destrăma dacă eşuează negocierile asupra locului acestei ţări în piaţa internă a UE, a declarat Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene, într-un interviu publicat marţi de săptămânalul german Der Spiegel, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Bruxellesul încearcă de mai mulţi ani să încheie cu Elveţia un tratat care să înlocuiască multitudinea de acorduri bilaterale şi cere acestei ţări să adopte regulile pieţei interne a UE. Negocierile au fost sistate în luna mai din cauza temerilor Elveţiei că va ceda prea multă suveranitate către UE.


Citeşte şi: Talibanii avertizează că nu mai vor niciun amestec străin în Afganistan – Black News

”Dacă noile negocieri nu se încheie cu succes, acordurile bilaterale încă în vigoare vor expira treptat şi relaţiile noastre vor deveni caduce la un moment dat”, a indicat Sefcovic. Elveţia va trebui să dea asigurări că va aplica regulile pieţei interne a UE dacă se angajează în noi negocieri cu Bruxellesul, a rezumat el punctul de vedere al Comisiei Europene.

”Dorim să aflăm urgent de la Elveţia dacă vrea în mod serios să negocieze cu noi”, a insistat comisarul Sefcovic, enumerând cererile Bruxellesului.

Comisia Europeană vrea ca Elveţia să accepte o aliniere dinamică a legislaţiei sale cu cea comunitară, aplicarea regulilor UE privind libera concurenţă (aşa-numitul ”level playing field”), un mecanism de soluţionare a disputelor şi să contribuie la fondurile UE destinate statelor membre mai sărace ale blocului comunitar.

Citeşte şi: Poşta din St. Nikolaus a răspuns unui număr record de scrisori trimise lui Moş Crăciun – Black News

Bruxellesul a cerut insistent Elveţiei în luna noiembrie ca până în ianuarie să-i comunice un calendar clar pentru soluţionarea chestiunilor ce ţin de piaţa internă a UE. ”Trebuie să ştim despre ce dorim să vorbim atunci – astfel încât să fie clar că discuţiile nu vor dura 20 sau 30 de ani”, motivează comisarul european această solicitare.

Relaţiile dintre UE şi Elveţia sunt guvernate de mai mult de 100 de acorduri bilaterale datând încă din anul 1972. Un colaps al acestor relaţii ar pune în pericol apartenenţa de facto a Elveţiei la piaţa comună europeană. Comisarul Sefcovic a dat exemplul dispozitivelor medicale elveţiene, care pot fi vândute în UE numai cu anumită certificare, ce nu s-ar mai putea acorda în lipsa acordurilor corespunzătoare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.