Comisia Europeană contestă că Directiva privind gazele naturale ar fi încălcat Tratatul privind Carta Energiei

Publicat:

Comisia Europeană contestă ferm faptul că Directiva UE privind gazele naturale ar fi încălcat vreo dispoziţie din Tratatul privind Carta Energiei, aşa cum susţine societatea Nord Stream 2 AG în cauza de arbitraj în materie de investiţii Nord Stream 2 împotriva UE. În plus, Uniunea Europeană, reprezentată de Comisie în acest litigiu, se opune competenţei instanţei de arbitraj din diferite motive, transmite agerpres.

Aceste precizări sunt conţinute într-un răspuns scris în numele Comisiei Europene, la 5 ianuarie, la o solicitare formulată în octombrie 2021 de mai mulţi eurodeputaţi în legătură cu litigiul iniţiat de Nord Stream 2 AG împotriva UE, în special privind valoarea despăgubirilor solicitate de Nord Stream 2, care vorbeşte de o pierdere potenţială de peste 8 miliarde de euro, a anunţat joi eurodeputatul Eugen Tomac, unul dintre iniţiatorii solicitării.


Citeşte şi: Poliţia din Kazahstan A ELIMINAT zeci de protestatari (VIDEO)! La Alamtî se aud focuri de armă – Black News

Directiva UE privind gazele naturale (2019/692) a fost adoptată cu o majoritate covârşitoare de Parlament în aprilie 2019. Documentul a clarificat faptul că Directiva 2009/73/CE2 privind privind normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale se aplică conductelor de import, cum ar fi Nord Stream 2.

Nord Stream 2 AG susţine că, prin adoptarea Directivei din 2019, UE a încălcat mai multe dispoziţii ale Tratatului privind Carta Energiei şi, la 26 septembrie 2019, a iniţiat proceduri de arbitraj împotriva Uniunii Europene în temeiul articolului 26 alineatul (4) litera (b) din respectivul tratatul, contestând aplicarea Directivei 2019/692 a Parlamentului European şi a Consiliului din 17 aprilie 2019.

Potrivit răspunsului Comisiei Europene, instanţa de arbitraj a decis să evalueze dacă litigiul reclamat de Nord Stream 2 este sau nu este pe fond. Din acest motiv reclamantul nu a cuantificat încă despăgubirile pe care le-ar putea solicita. Toate documentele-cheie transmise în cadrul procedurilor de arbitraj sunt puse la dispoziţia publicului pe site-ul Curţii Permanente de Arbitraj, se mai precizează în răspuns.

Citeşte şi: Washingtonul stă cu ochii pe Kazahstan şi îndeamnă autorităţile la ‘reţinere’ – Black News

Societatea Nord Stream 2 AG, deţinută integral de Gazprom, este responsabilă de planificarea, construcţia şi exploatarea conductei Nord Stream 2, ce are drept obiectiv dublarea cantităţii de gaz natural livrat din Rusia către Germania.

”Pe fondul tensiunilor tot mai ameninţătoare venite dinspre Rusia, consider că UE trebuie să dea dovadă de multă fermitate în dosarul Nord Stream 2 şi să nu cedeze acestor presiuni venite de la Moscova”, declară eurodeputatul Eugen Tomac.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.