Comisia Europeană dă undă verde unor trei noi iniţative cetăţeneşti

Publicat:

Comisia Europeană a aprobat miercuri trei petiţii care vor încerca să adune sprijin în Uniunea Europeană pentru reducerea corupţiei în noile state membre, protejarea albinelor şi respectiv combaterea schimbării climatice, relatează dpa, potrivit agerpres.

Aşa-numitele Iniţiative Cetăţeneşti Europene (ICE) au fost lansate în 2012, fiind concepute ca un mijloc de a implica oamenii mai direct în procesul de luare a deciziilor în UE.


Citește și : Iranul dă un răgaz Uniunii Europene pentru salvarea acordului nuclear

În prima petiţie se menţionează că noile state membre nu ar trebui să fie eligibile pentru fonduri UE structurale şi de coeziune timp de zece ani, până când corupţia este complet eradicată.

A doua petiţie cere obiective mai ambiţioase de combatere a schimbării climatice şi sprijin financiar pentru acţiunea în domeniu.

Cea de a treia iniţiativă îşi propune să promoveze o “agricultură prietenoasă faţă de albine”, cu o legislaţie care să înlăture treptat pesticidele sintetice, restabilind biodiversitatea şi ajutându-i pe fermieri în perioada de tranziţie.

Anterior în cursul anului, Comisia Europeană a dat undă verde unei alte ICE care solicita protecţia populaţiilor de albine.

Oamenii de ştiinţă au atras atenţia asupra declinului populaţiilor de albine şi al altor specii polenizatoare drept un semn de pericol pentru biodiversitate şi rezerva de hrană.

Cele trei iniţiative vor fi înregistrate mai târziu în această lună, moment din care organizatorii vor avea la dispoziţie un an pentru a aduna cel puţin un milion de semnături dintr-un sfert din toate statele UE pentru a-şi duce iniţiativele la următorul nivel.

Citește și : Ciocnire evitată în ultima clipă între un satelit ESA şi un altul aparţinând SpaceX

Dacă iniţiatorii vor reuşi acest lucru, Comisia Europeană are apoi termen trei luni pentru a trece la acţiune, de exemplu venind cu o propunere legislativă plecând de la respectiva ICE. Dacă respinge o petiţie, Comisia trebuie să explice de ce.

O a patra iniţiativă, un demers pentru interzicerea comerţului cu coloniile ilegale din teritoriile palestiniene ocupate, a fost respinsă pentru că mergea dincolo de prerogativele Comisiei Europene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.