X

Comisia Europeană deblochează o nouă tranşă de 663 milioane de euro în cadrul acordului cu Turcia pentru stoparea migraţiei

Comisia Europeană deblochează o nouă tranşă de 663 milioane de euro din finanţarea convenită cu Turcia în cadrul acordului din 2016 pentru stoparea migraţiei, a anunţat joi executivul comunitar, transmite dpa, potrivit agerpres.

Fondurile vor fi utilizate pentru programe de sănătate şi educaţie în Turcia, ţară care găzduieşte 4 milioane de refugiaţi, dintre care peste 3,6 milioane veniţi din Siria.

Citește și : CJUE condamnă Ungaria, Polonia şi Cehia pentru refuzul cotelor de migranţi

Prin acordul încheiat în 2016, Uniunea Europeană s-a angajat să pună la dispoziţia Ankarei până la 6 miliarde de euro pentru asistarea refugiaţilor de pe teritoriul Turciei. În contrapartidă, Ankara a promis că va împiedica tentativele migranţilor de a intra în Uniunea Europeană, profund divizată în ce priveşte modul de gestionare a solicitanţilor de azil.

În ultimele luni însă, Turcia a cerut Uniunii Europene fonduri suplimentare, plângându-se că nu a primit banii promişi.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a ameninţat că va ‘deschide porţile’ şi îi va lăsa pe refugiaţi să ‘plece în Europa’, după ce UE a criticat operaţiunea militară a Ankarei în nordul Siriei.

Potrivit Comisiei Europene, până în prezent au fost acordate peste 2,6 miliarde de euro, mai urmând să fie alocate mai puţin de 200 milioane.

Citește și : Operaţiunea ‘Kayla Mueller’, numele de cod pentru uciderea lui al-Baghdadi

Tags: acordcomisia europeanamigratierefugiatisiriaturciauniunea europeana
Categorii: Diaspora