Comisia Europeană deschide un nou front împotriva reformelor judiciare în serie ale guvernului polonez

Publicat:

Comisia Europeană a deschis luni un nou front în lupta sa cu Varşovia, sesizând pentru a doua oară justiţia Uniunii Europene împotriva uneia dintre reformele judiciare în serie ale guvernului polonez, relatează AFP, potrivit agerpres.

Această iniţiativă vizează de această dată reforma Curţii Supreme, care ameninţă potrivit Bruxellesului independenţa justiţiei poloneze, într-un context de îngrijorare în capitala UE în ceea ce priveşte tendinţele considerate autoritare ale unor guverne europene.


Citește și : Iranul privilegiază pista separatistă arabă după atentatul de la Ahvaz

Reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze de la 70 la 65 de ani este “incompatibilă cu dreptul Uniunii”, a estimat luni executivul european pentru a justifica sesizarea Curţii de Justiţie a UE.

Comisia a cerut “o procedură accelerată” în scopul de a avea o “decizie definitivă în cel mai scurt termen” în acest caz. Până atunci, Comisia a solicitat judecătorilor “măsuri provizorii” pentru a suspenda efectele reformei adoptate în aprilie.

Această reformă, vizată de o procedură de infringement deschisă la începutul verii, “riscă să constrângă 27 dintre cei 72 de judecători din Curtea Supremă să se pensioneze”, a subliniat Comisia Europeană.

Ea este “incompatibilă cu dreptul UE, dat fiind că aduce atingere principiului independenţei justiţiei şi inclusiv al inamovibilităţii judecătorilor”, estimează executivul european, pentru care posibilităţile ca judecătorii să ceară o prelungire a mandatului lor sunt insuficiente.

Prejudiciu “ireparabil”

Există “un risc de prejudiciu grav şi ireparabil pentru independenţa justiţiei în Polonia şi, începând de acolo, pentru ordinea juridică a Uniunii”, a subliniat Comisia.

Este vorba despre cea de a doua sesizare a CJUE privind recentele reforme judiciare ale guvernului polonez, condus de conservatorii naţionalişti din Partidul Lege şi Justiţie (PiS), după o iniţiativă similară în decembrie 2017 împotriva unei reforme a jurisdicţiilor poloneze de drept comun.

Aceste proceduri de infringement se desfăşoară în paralel cu o procedură mai dificilă şi mai ieşită din comun, aşa-numită a articolului 7 din Tratatul UE, declanşată de Comisie tot în decembrie 2017.

Acest mecanism, prevăzut în caz de risc de “încălcare gravă” a statului de drept într-o ţară, nu fusese declanşat până atunci în Uniunea Europeană. Între timp el a fost activat şi împotriva Ungariei ultraconservatorului Viktor Orban, la 12 septembrie, de această dată de către Parlamentul European.

Eurodeputaţii au exprimat astfel “preocupări” pentru libertăţile şi valorile UE în Ungaria, în domenii precum presa, universităţile, drepturile minorităţilor şi ale migranţilor, precum şi pentru independenţa justiţiei la fel ca în Polonia.

“Nu ne daţi lecţii”

Ungaria şi Polonia nu sunt pentru moment vizate decât de o fază preliminară a articolului 7, fără altă consecinţă decât necesitatea de a se justifica în faţa celorlalte state UE.

Însă această procedură, frecvent calificată drept “armă nucleară” instituţională în sânul UE, poate duce în teorie într-o a doua fază la retragerea drepturilor de vot ale unei ţări în Consiliul UE.

Ar fi necesar totuşi un vot în unanimitate al ţărilor membre împotriva statului care este vizat, iar Budapesta şi Varşovia şi-au anunţat cu claritate intenţia de a face front comun pentru a împiedica orice sancţiune.

Citește și : Acuzaţiile de agresiune sexuală la adresa judecătorului Kavanaugh sunt „total politice”, afirmă Trump

“Noi sperăm că Polonia va acţiona de manieră constructivă şi nu va lua măsuri ireversibile”, au apreciat pe 18 septembrie Franţa şi Germania, făcând referire la reforma Curţii Supreme.

Parisul şi Berlinul au lansat acest apel comun în timpul unei reuniuni a miniştrilor din ţările UE de la Bruxelles, exprimându-şi astfel susţinerea pentru acţiunea Comisiei, angajată de la începutul lui 2016 într-o încleştare cu Varşovia.

La începutul lui iulie, premierul polonez Mateusz Morawiecki a venit în faţa Parlamentului European pentru a apăra “dreptul” ţării sale de a-şi reforma justiţia “potrivit propriilor tradiţii”.

“Nu ne daţi lecţii, ştim să ne gestionăm instituţiile”, a spus el, dând asigurări că ţara sa luptă “încă împotriva postcomunismului” cu reforma sa a sistemului judiciar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Alegătorii de peste hotare mai au doar 10 zile pentru a se înregistra la CEC

Alegătorii de peste hotare mai au doar 10 zile pentru a se înregistra la CEC Comisia Electorală Centrală reamintește alegătorilor din afara țării că în...

Ani grei de închisoare pentru moldovenii care au omorât un bărbat în Italia

Ani grei de închisoare pentru moldovenii care au omorât un bărbat în Italia Cei doi moldoveni care acum un an au ucis în bătaie un...

O moldoveancă a fost UCISĂ de soţul italian! Detalii şocante despre crimă

O moldoveancă a fost UCISĂ de soţul italian! Detalii şocante despre crimă Erik Zorzi, un șofer de camion originar din Italia, provincia Padova, în vârstă...

Festivalul ‘DOR de Chișinău’: Moldovenii din diasporă s-au bucurat de un spectacol de excepție

Festivalul 'DOR de Chișinău': Moldovenii din diasporă s-au bucurat de un spectacol de excepție Primăria Chișinău a organizat în premieră Festivalul „DOR de Chișinău”, un...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.