Comisia Europeană: Hagia Sophia este ‘un simbol al toleranţei şi al dialogului’

Publicat:

Comisia Europeană (CE) a subliniat că Hagia Sophia este “un simbol al toleranţei şi al dialogului”, luni, înainte ca autorităţile de la Istanbul să decidă dacă acest fost lăcaş religios – transformat în muzeu în 1935, în perioada tinerei republici laice a Turciei, care a înlocuit Imperiul Otoman – să revină la statutul de moschee, relatează EFE, scrie agerpres.

“Înţelegem că Hagia Sophia este un loc ce face parte din Patrimoniul Cultural al Umanităţii UNESCO. Credem că acest lucru este important, iar chestiunea trebuie văzută din această perspectivă. Sfânta Sofia este un simbol de toleranţă şi dialog şi nu trebuie profitat de astfel de evenimente pentru a impulsiona niciun tip de dezacord”, a declarat într-o conferinţa de presă purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Marmer.


Citește și : China anunţă opt noi cazuri de coronavirus depistate în ultimele 24 de ore

Consiliul de Stat (Danistay) din Turcia a examinat joia trecută o cerere depusă de o asociaţie apropiată guvernului islamist turc privind schimbarea decretului care a impus laicizarea catedralei în urmă cu 85 de ani şi a anunţat că va lua o decizie în următoarele 15 zile.

Potrivit acestei asociaţii, decretul care stă la baza laicizării monumentului conţine semnătura falsificată a fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk.

Iniţiativa a fost sprijinită atât de partidul islamist AKP, condus de preşedintele ţării, Recep Tayyip Erdogan, cât şi de partenerul său din Parlament, ultranaţionalistul MHP, dar se confruntă cu o puternică opoziţie din partea sectorului academic şi a unei părţi a societăţii civile.

În cazul în care va redeveni moschee, turiştii vor putea continua să viziteze monumentul, însă autorităţile vor trebui să decidă cum să împace tradiţia musulmană cu cea creştină, în condiţiile în care islamul interzice realizarea de fotografii într-un templu.

Citește și : Yuriko Koike, realeasă guvernator la Tokyo

Peste 200 de academicieni din domeniul artei bizantine şi otomane au semnat o cerere săptămâna trecută ca Hagia Sophia să rămână muzeu, subliniind că guvernul turc nu trebuie să se întrebe dacă bazilica “ar trebui să fie moschee sau muzeu”, ci “cum poate îngriji mai bine monumentul”.

În cazul unui aviz favorabil de a reveni la statul de moschee, guvernul turc speră ca rugăciunile în Hagia Sophia să poată începe de la 15 iulie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.