Comisia Europeană va iniţia procesul de blocare a sancţiunilor americane în dosarul nuclear iranian (Jean-Claude Juncker)

Publicat:

Comisia Europeană va iniţia vineri procesul care i-ar putea permite să blocheze efectele extrateritoriale ale sancţiunilor americane pentru companiile europene care vor să investească în Iran, a anunţat joi preşedintele Comisie Europene, Jean-Claude Juncker, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

“Comisia Europeană are datoria să protejeze companiile europene. Acum trebuie să acţionăm”, a declarat Juncker într-o conferinţă de presă la capătul unui summit european la Sofia.


Citește și : PE anunţă data când îl va audia pe Mark Zuckerberg. Întâlnirea va avea loc cu uşile închise

“Este motivul pentru care lansăm procesul legii de blocaj din 1996, ‘blocking status’, care urmăreşte să neutralizeze efectele extrateritoriale ale sancţiunilor americane”, a declarat el.

“Trebuie să o facem şi o vom face mâine dimineaţă la 10.30”, a adăugat şeful executivului european.

“Am decis de asemenea să permitem Băncii Europene de Investiţii să faciliteze investiţiile companiilor europene în Iran. Comisia însăşi îşi va menţine cooperarea cu Iranul”, a mai spus el.

Instrumentul evocat este un regulament european datând din 1996, creat iniţial pentru a contracara embargoul asupra Cubei şi care acum ar trebui adaptat.

Această lege aşa-numită “de blocaj” permite companiilor şi instanţelor europene să nu se supună reglementărilor privind sancţiunile adoptate de ţări terţe şi stipulează că nici un verdict decis de tribunale străine pe baza acestor reglementări nu s-ar aplica în UE.

Citește și : Ucraina: Doi soldaţi au fost ucişi după ce o şcoală a fost lovită de un obuz în estul țării

Dezacordul cu SUA privind embargoul asupra Cubei a fost totuşi rezolvat la nivel politic şi prin urmare eficacitatea regulamentului nu a fost niciodată testată.

Efectul său ar putea fi mai mult simbolic decât economic, potrivit unei surse europene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.