Comisia Europeană majorează cu 37,5 milioane de euro alocarea dedicată cercetării de urgenţă pentru Covid-19

Publicat:

Comisia Europeană a anunţat vineri că va asigura o finanţare suplimentară de 37,5 milioane de euro alocate cercetării de urgenţă pentru dezvoltarea de vaccinuri, tratamente şi metode de diagnostic pentru Covid-19, selectând 17 proiecte în domeniu, informează un comunicat al executivului comunitar, potrivit agerpres.

Datorită unei finanţări suplimentare prin programul Orizont 2020, CE creşte la 47,5 milioane de euro finanţarea destinată apelului de urgenţă lansat în ianuarie acest an pentru a combate epidemia de Covid-19.


Citește și : Bilanţul epidemiei Covid-19 a ajuns la 9 morţi în Franța

La 30 ianuarie, Comisia a lansat o cerere specială de exprimare a interesului pentru a sprijini cercetarea în domeniul Covid-19, cu un buget iniţial de 10 milioane de euro, mobilizat din fondul special pentru cercetarea de urgenţă a programului Orizont 2020 pentru cercetare şi inovare .

Decizia de a majora finanţarea a permis selectarea a 17 proiecte care implică 136 de echipe de cercetare din întreaga UE şi nu numai, care vor începe să lucreze la dezvoltarea de vaccinuri, noi tratamente, teste de diagnostic şi sisteme medicale menite să prevină răspândirea noului coronavirus.

“Finanţarea de urgenţă din cadrul programului Orizont 2020 permite cercetătorilor să-şi înceapă imediat activitatea, pentru a combate epidemia de coronavirus pe mai multe fronturi. Comunitatea cercetătorilor a trecut la fapte extrem de rapid, ceea ce ne dă speranţe că vom fi în curând un pas mai aproape de obiectivul de a opri răspândirea virusului”, a declarat Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, citată în comunicat.

Comisia Europeană negociază în prezent acorduri de grant cu beneficiarii selectaţi.

Dezvoltarea de noi vaccinuri este unul dintre obiectivele proiectelor selecţionate, cercetarea urmând să se concentreze asupra dezvoltării unui vaccin profilactic şi a unui vaccin terapeutic, care vor fi utilizate pentru prevenire şi, respectiv, pentru tratament.

Citește și : Încă 17 iranieni au murit de coronavirus. În total sunt 124 de decese!

De asemenea, se doreşte dezvoltarea de teste de diagnosticare rapidă la locul acordării asistenţei medicale, care vor permite lucrătorilor sanitari din prima linie să pună un diagnostic mai rapid şi mai fiabil, fapt ce va avea ca rezultat reducerea riscului de răspândire a virusului.

Dezvoltarea de noi tratamente, pentru care se va adopta o abordare dublă, este un al obiectiv. În primul rând se doreşte accelerarea dezvoltării de noi tratamente aflate în curs de elaborare – inclusiv peptide terapeutice, anticorpi monoclonali şi substanţe antivirale cu spectru larg – iar în al doilea rând, detectarea şi identificarea de molecule care ar putea funcţiona împotriva virusului, utilizând tehnici avansate de modelare şi calcul.

Nu în ultimul rând, cercetarea va viza îmbunătăţirea epidemiologiei şi a sănătăţii publice, inclusiv a pregătirii şi a răspunsului la apariţia focarelor. Aceste proiecte ar urma să contribuie la dezvoltarea de sisteme de monitorizare mai bune pentru a preveni şi pentru a controla în mod eficient răspândirea virusului, precum şi pentru a contribui la evaluarea dinamicii sociale, se mai menţionează în comunicatul CE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.