Comisia Europeană pedepseşte Cipru şi Malta pentru ‘paşapoartele pe bani’

Publicat:

Comisia Europeană a anunţat marţi că a demarat proceduri de infringement împotriva Ciprului şi Maltei, prin trimiterea unor scrisori de punere în întârziere, cu privire la programele lor de acordare a cetăţeniei pentru investitori, programe denumite şi “paşapoarte de aur”, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Executivul comunitar a precizat într-un comunicat de presă că a luat decizia de a demara procedura de infringement pentru că cele două state membre au acordat naţionalitatea, şi în consecinţă cetăţenia UE, în schimbul unor plăţi sau investiţi pre-determinate fără o legătură adevărată cu ţara respectivă.


Citeşte şi: Canada sare de 200.000 de cazuri cu coronavirus

“Guvernele cipriot şi maltez au la dispoziţie două luni pentru a răspunde la aceste scrisori de punere în întârziere”, a informat Comisia, adăugând că situaţia ar putea escalada dacă cele două ţări nu oferă răspunsuri satisfăcătoare sau nu îşi modifică legislaţia.

“Nu poate exista o verigă slabă în eforturile UE de a combate corupţia şi spălarea de bani. Paşapoartele UE nu pot fi de vânzare”, a declarat la rândul său vicepreşedintele Comisiei Europene, Vera Jourova.

Citește și : Sute de iranieni au fost răpuși de coronavirus într-o singură zi

Executivul comunitar subliniază că schemele de acordare a cetăţeniei investitorilor permit unei persoane să dobândească naţionalitatea pe baza unei singure plăţi sau investiţii. Aceste scheme diferă de schemele de acordare a permisului de rezidenţă (sau “vizele de aur”), care permit unor cetăţeni ai unor terţe ţări, care dobândesc un permis de rezidenţă pentru a trăi într-o ţară membră a UE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.