Comisia Europeană propune crearea unui nou organism de etică după scandalul Qatargate

Publicat:

Comisia Europeană a propus joi înfiinţarea unui nou organism care va stabili standardele de conduită în instituţiile Uniunii Europene, a căror imagine a fost umbrită de scandalul bani-în-schimbul-influenţei, aşa-numita afacere Qatargate, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Crearea unui organism de etică european a devenit mai necesară după izbucnirea scandalului Qatargate, care a zguduit Bruxellesul după ce autorităţile belgiene au percheziţionat locuinţe şi birouri în decembrie 2022, pe fondul acuzaţiilor că Qatarul a oferit bani şi cadouri pentru a-şi asigura un tratament favorabil în Parlamentul European.


Citeşte şi: Cel mai mare ‘bancher subteran’ al traficanților de droguri din Europa a fost arestat în Grecia – Black News

Noua structură, ce va include reprezentanţi din instituţii şi cinci experţi independenţi, va încerca să stabilească standarde comune înaintea alegerilor europarlamentare din iunie 2024. Ea nu va lansa investigaţii, ci va stabili standarde cu privire la acceptarea de cadouri, cazare şi călătorii, întâlnirile cu lobby-işti, interesele financiare şi condiţiile în care pot lucra după încheierea perioadei de muncă în instituţia UE respectivă.

”Democraţia poate prospera numai dacă cetăţenii au încredere în instituţiile lor. Oamenii în Europa nu fac distincţie dacă un scandal a izbucnit într-o instituţie sau în alta”, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

Un sondaj Eurobarometru publicat marţi arată că şase din zece cetăţeni europeni nu sunt mulţumiţi de eforturile UE pentru combaterea corupţiei în general, în creştere cu 12 puncte procentuale faţă de jumătatea anului 2019.

Regulile se vor aplica unui număr de peste 1.000 de funcţii din instituţiile UE, printre care membrii board-ului Băncii Centrale Europene, judecătorii de la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) şi membrii Parlamentului European.

În scandalul Qatargate au fost arestaţi iniţial eurodeputaţii Eva Kaili (fostă vicepreşedintă a Parlamentului European), Marc Tarabella şi Andrea Cozzolino, fostul deputat italian Pier Antonio Panzeri, asistentul italian Francesco Giorgi (partenerul Evei Kaili) şi italianul Niccolo Figa-Talamanca, responsabil al unui ONG.

Citeşte şi: Procesul de aderare a Turciei la UE este în moarte clinică – Black News

Ei sunt suspectaţi de încasarea unor mari sume de bani din partea statului Qatar pentru a influenţa în favoarea acestuia declaraţii şi decizii politice în cadrul PE, în special în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor în Qatar, ţară criticată adesea pentru încălcarea acestor drepturi. În cursul unei percheziţii la domiciliul lui Panzeri a fost găsită suma de 600.000 de euro. Conform presei belgiene, acesta ar fi primit bani şi din partea Marocului pentru a susţine interesele acestei ţări africane în Parlamentul European.

În total, procurorii belgieni au confiscat suma de 1,5 milioane de euro în bani lichizi, descoperiţi la domiciliile lui Panzeri şi Kaili, precum şi într-o valiză pe care o avea asupra sa tatăl eurodeputatei elene. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trump sugerează că Israelul ar trebui să atace instalaţiile nucleare iraniene

Trump sugerează că Israelul ar trebui să atace instalaţiile nucleare iraniene Fostul preşedinte Donald Trump a sugerat vineri că Israelul ar trebui să lovească instalaţiile...

BNM va utiliza inteligența artificială pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor

BNM va utiliza inteligența artificială pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor Banca Națională a Moldovei (BNM) utilizează mai multe instrumente de inteligență artificială (AI) pentru a...

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului Salvatorii au mers, săptămâna aceasta, pe la casele oamenilor din diferite localități, pentru...

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului Polonia va începe până la sfârşitul acestui an...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.