Comisia Europeană propune includerea pe o listă neagră a operatorilor de transport implicaţi în facilitarea traficului de migranţi

Publicat:

Comisia Europeană a propus marţi o serie de măsuri de prevenire şi restricţionare a activităţilor operatorilor de transport care sunt implicaţi în introducerea ilegală de persoane sau în traficul de persoane către UE sau facilitează aceste activităţi, informează un comunicat al executivului UE, informează agerpres

Acesta ar urma să fie un nou instrument la setul de care dispune UE pentru a sprijini statele membre afectate de astfel de atacuri hibride. Măsurile luate în cadrul acestui instrument ar urma să fie însoţite de alte forme de ajutor, în special de asistenţă umanitară.


Citește și : Ucraina îşi intensifică exerciţiile de război! Trupele aeropurtate au fost puse în alertă!

Pentru a se asigura că UE dispune de instrumentele adecvate pentru a combate instrumentalizarea oamenilor în scopuri politice, Comisia Europeană propune un nou cadru legislativ care să permită Uniunii să adopte măsuri specifice împotriva operatorilor de transport – terestru, aerian, pe căile navigabile interioare şi pe mare – care sunt implicaţi în activităţi de introducere ilegală de persoane sau de trafic de persoane către Uniunea Europeană sau care facilitează aceste activităţi.

Măsurile ar urma să fie proporţionale şi stabilite de la caz la caz. Printre tipurile de măsuri s-ar putea număra limitarea operaţiunilor pe piaţa UE, suspendarea licenţelor sau a autorizaţiilor, suspendarea drepturilor de a realimenta cu combustibil sau de a efectua activităţi de întreţinere pe teritoriul UE, precum şi interdicţia de a tranzita sau de a survola teritoriul UE, de a efectua opriri tehnice sau de a face escală în porturile UE.

În acelaşi timp, UE a alocat 700.000 de euro sub formă de asistenţă umanitară pentru refugiaţii şi migranţii vulnerabili blocaţi în Belarus, la frontiere şi în interiorul ţării, din care 200 000 de euro vor sprijini imediat Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FISCR), ca parte a contribuţiei globale a UE la Fondul de urgenţă pentru ajutor în caz de dezastre, gestionat de FISRC. O sumă suplimentară de 500 000 de euro este mobilizată pentru asistenţă umanitară suplimentară care urmează să fie pusă în aplicare pe teren de organizaţiile partenere ale UE.

CE este, de asemenea, în dialog cu Letonia, Lituania şi Polonia cu privire la nevoile financiare şi operaţionale şi pune la dispoziţie încă 200 de milioane de euro pentru gestionarea frontierelor, a anunţat executivul comunitar. Sprijinul suplimentar din partea agenţiilor ar putea include intervenţia rapidă la frontieră şi intervenţia pentru returnare din partea Frontex şi a Biroului European de Sprijin pentru Azil în cadrul gestionării migraţiei, precum şi primirea adecvată.

“Regimul din Belarus încearcă să distragă atenţia de la situaţia îngrozitoare de pe plan intern, profitând de suferinţa oamenilor şi împingându-i către frontierele UE. Aceste acţiuni nu vor reuşi. Ca răspuns, am extins regimul de sancţiuni şi adoptăm în prezent un alt pachet de măsuri împotriva autorilor acestui atac hibrid din partea regimului Lukaşenko”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, citat în comunicat.

“Ceea ce se întâmplă la frontierele noastre nu este o chestiune legată de migraţie, ci una legată de securitate, iar UE arată că va fi nezdruncinată în răspunsul pe care îl va da. Datorită acţiunii hotărâte şi cuprinzătoare a UE, împreună cu partenerii noştri, încep să se facă simţite îmbunătăţiri. Mecanismul de includere pe o listă neagră pe care îl propunem astăzi este o altă expresie tangibilă a voinţei noastre de a acţiona cu fermitate. Problema cu care ne confruntăm este globală şi trebuie să construim o coaliţie internaţională împotriva utilizării oamenilor ca pioni în jocul politic”, a spus vicepreşedintele CE pentru promovarea modului nostru de viaţă european, Margaritis Schinas.

Citește și : Premierul belgian reacţionează la protestele violente petrecute la Bruxelles: ‘Complet inacceptabile’

“Cooperarea strânsă şi imediată la care am asistat din partea comunităţii aviatice mondiale în ultimele săptămâni arată că este esenţial ca operatorii de transport să fie implicaţi îndeaproape în prevenirea şi combaterea acestei noi forme de ameninţare hibridă. Noua noastră propunere privind o serie de măsuri care vizează operatorii de transport ce facilitează sau desfăşoară activităţi de introducere ilegală de persoane ne va oferi un instrument puternic de acţiune în cazul în care operatorii încearcă să obţină beneficii de pe urma exploatării oamenilor”, a afirmat la rândul ei Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.