X

Comisia Europeană reacționează la intenția grecilor de a instala bariere pe mare

Orice barieră pe care Grecia intenţionează să le instaleze pe mare pentru a-i descuraja pe migranţi nu trebuie să blocheze accesul solicitanţilor de azil, a avertizat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, menţionând totodată că executivul european nu a văzut încă propunerile Atenei în acest sens, informează dpa, potrivit agerpres.

“Instalarea de bariere nu este în sine contrară legislaţiei europene”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei, Adalbert Jahnz, adăugând totodată că “astfel de tipuri de bariere sau de obstacole fizice nu trebuie să facă accesul la azil o procedură imposibilă pentru cei care ar putea avea nevoie de el”.

Citeşte şi: Turcia dă vina pe Franţa pentru situaţia din Libia

De asemenea, statele membre trebuie să respecte “principiul nereturnării”, conform căruia solicitanţii de azil nu trebuie să fie trimişi înapoi într-o ţară unde ei s-ar putea afla în pericol de a fi persecutaţi, a subliniat Jahnz, potrivit căruia orice măsură trebuie să fie proporţională.

Comisia Europeană se va afla în contact cu Grecia pentru a obţine mai multe detalii cu privire la propunerea şi obiectivele acestei ţări, a mai spus purtătorul de cuvânt al executivului european.

Ministerul grec al apărării a publicat miercuri o cerere de oferte pentru instalarea unor sisteme de protecţie în Marea Egee, pentru limitarea migraţiei din Turcia în caz de urgenţă. Sistemele pot consta, conform documentului, în bariere plutitoare sau plase cu o lungime de 2,7 kilometri şi o înălţime de 1,1 metri, din care 50 cm sub nivelul mării, prevăzute cu lumini intermitente. Costul total este de 500.000 de euro.

Citeşte şi: Numărul deceselor creşte de la oră la oră. 1700 de noi cazuri de contaminare în China

Barierele urmează să fie instalate de forţele armate ale Greciei.

Ministerul Apărării şi armata asigură asistenţă Ministerului pentru Imigraţie şi Azil din 2015, când a început criza migraţiei. Anul trecut, Grecia a redevenit principala poartă de intrare în Europa pentru migranţi şi refugiaţi, iar guvernul se teme de continuarea imigraţiei şi în 2020.

După ce a introdus proceduri mai stricte pentru acordarea de azil în Grecia, autorităţile elene vor să accelereze repatrierea migranţilor care nu au nevoie de protecţie internaţională sau cărora li se resping cererile de azil.

Tags: Adalbert Jahnzbarierecomisia europeanagreciamarea egeemigranti
Categorii: Diaspora