X

Comisia Europeană respinge cererea Ungariei şi Slovaciei de mediere de urgenţă cu Ucraina din cauza sancţiunilor împotriva Lukoil

Comisia Europeană respinge cererea Ungariei şi Slovaciei de mediere de urgenţă cu Ucraina din cauza sancţiunilor împotriva Lukoil

Comisia Europeană a respins cererea Ungariei şi a Slovaciei de a declanşa o procedură de consultare de urgenţă cu Ucraina din cauza sancţiunilor impuse de Kiev producătorului rus de petrol Lukoil, a declarat vineri un purtător de cuvânt al CE, relatează Reuters.

“Serviciile Comisiei au ajuns la concluzia preliminară că nu par să se justifice consultări de urgenţă”, a declarat purtătorul de cuvânt, potrivit  stiripesurse.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

El a spus că Bruxellesul nu are indicii că sancţiunile Ucrainei au provocat un risc pentru securitatea europeană şi aprovizionarea cu energie, întrucât petrolul rusesc continuă să curgă prin oleoductul Drujba care leagă Rusia, via Ucraina, cu Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria.

“Se pare că sancţiunile impuse de Ucraina asupra Lukoil nu afectează operaţiunile de tranzit de petrol în desfăşurare prin Drujba efectuate de societăţi comerciale, atât timp cât Lukoil nu este proprietarul oficial al petrolului”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Slovacia şi Ungaria – două ţări care s-au opus ajutorului militar occidental pentru Ucraina – s-au plâns Bruxellesului de decizia Kievului de a plasa Lukoil pe lista sa de sancţiuni, afirmând că le împiedică să cumpere petrol rusesc pentru rafinăriile lor, ameninţând securitatea aprovizionării.

Ungaria a furnizat informaţii suplimentare în acest dosar în această săptămână, despre care Comisia susţine că le va analiza.

Oleoductul Drujba a rămas funcţional după invazia Rusiei din Ucraina din 2022, deşi UE a renunţat la majoritatea surselor de energie din Rusia.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

Ramura sudică a oleductului ajunge, prin Ucraina, în Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria, şi a fost principala sursă de aprovizionare pentru rafinăriile lor timp de ani de zile.

Tags: comisia europeanaucraina
Externe