Comisia Europeană salută noul obiectiv ambiţios referitor la reducerea emisiilor generate de transportul maritim

Publicat:

Comisia Europeană salută acordul la care s-a ajuns, vineri, în cadrul Organizaţiei Maritime Internaţionale (OMI) de a-şi revizui strategia din 2018 privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite de la nave, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, potrivit agerpres.

Acordul este o etapă importantă pentru reducerea amprentei de carbon a transportului maritim internaţional şi pentru asigurarea faptului că sectorul transportului maritim contribuie în mod echitabil la atingerea obiectivelor Acordului de la Paris, proporţional cu cota sa de 3% din emisiile globale.


Citește și : Autorităţile britanice au confiscat canabis în valoare de peste 130 de milioane de lire într-o amplă operaţiune

“Acum că se ajunge la un acord, este important să se înceapă punerea în aplicare cât mai curând posibil”, se menţionează în comunicat.

Strategia revizuită pentru 2023 stabileşte un obiectiv de zero emisii nete ale navelor “până în sau în jurul anului 2050, adică aproape de”. Aceasta reprezintă o creştere majoră a nivelului de ambiţie în comparaţie cu strategia existentă pentru 2018, care vizează reducerea emisiilor provenite de la nave cu doar 50% în acelaşi orizont de timp. De asemenea, s-a convenit asupra unei traiectorii cu puncte de control orientative stabilite pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite de la nave cu cel puţin 20% – depunând eforturi pentru 30% – în 2030 şi cu cel puţin 70% – depunând eforturi pentru 80% – în 2040, ambele în comparaţie cu nivelurile din 2008. Comisia este pregătită să colaboreze cu statele membre ale UE şi cu alte părţi ale OMI pentru a pune în aplicare o traiectorie conformă cu obiectivul privind temperatura din Acordul de la Paris.

Strategia stabileşte, de asemenea, un obiectiv important: cel puţin 5% – să se depună eforturi pentru 10% – adoptarea de tehnologii, combustibili şi/sau surse de energie cu emisii de GES egale cu zero sau aproape egale cu zero până în 2030. Acest obiectiv va pune în aplicare tranziţia, trimiţând un semnal clar industriei maritime şi a combustibililor şi stimulând deciziile de investiţii şi opţiunile în materie de combustibili necesare, subliniază sursa citată.

În cele din urmă, s-au înregistrat progrese satisfăcătoare în ceea ce priveşte măsurile de punere în aplicare a obiectivelor. OMI a ajuns la un consens cu privire la necesitatea de a adopta astfel de măsuri până în 2025 şi că acestea ar trebui să cuprindă un standard care să reglementeze reducerea treptată a intensităţii GES a combustibililor marini şi un mecanism de stabilire a preţului emisiilor de GES generate de sectorul maritim. Măsurile vor fi elaborate pe baza unei evaluări cuprinzătoare a impactului care să asigure că acestea reduc în mod eficace emisiile din sector, contribuind în acelaşi timp la condiţii de concurenţă echitabile şi la o tranziţie justă şi echitabilă, fără a lăsa pe nimeni în urmă.

Citește și : Human Wrights Watch: Ucraina şi Rusia trebuie să înceteze să utilizeze bombe cu fragmentaţie

Nivelurile de ambiţie şi punctele de control orientative iau în considerare emisiile de GES pe durata ciclului de viaţă generate de combustibilii marini, cu obiectivul de a reduce emisiile în limitele sistemului energetic al transportului maritim internaţional, prevenind astfel transferul emisiilor către alte sectoare. În acest sens, Comisia salută aprobarea orientărilor privind intensitatea GES pe durata ciclului de viaţă a combustibililor marini, care oferă o bază solidă pentru anii următori şi garantează reducerea emisiilor de GES.

“Statele membre ale UE şi Comisia au colaborat îndeaproape şi şi-au demonstrat rolul de lider în facilitarea unui acord astăzi. UE va continua să colaboreze cu părţile OMI pentru a decide cu privire la măsuri clare şi ambiţioase până în 2025, precum şi pentru a continua să ofere asistenţă ţărilor în curs de dezvoltare şi ţărilor cel mai puţin dezvoltate”, mai menţionează comunicatul CE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.