X

Comisia Europeană a sesizat CJUE contra Germania, Franţei şi Belgiei referitoare la recunoaşterea calificărilor profesionale

Comisia Europeană a sesizat joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) contra Germania, Franţei şi Belgiei în legătură cu nerespectarea de către acestea a obligaţiei de a notifica transpunerea completă a legislaţiei UE referitoare la recunoaşterea calificărilor profesionale, transmite dpa, potrivit agerpres .

Potrivit unui comunicat al executivului comunitar, statele membre ale UE au avut termen până la 18 ianuarie 2016 să transpună în legislaţiile naţionale directiva din 2013 ce prevede un sistem european modern de recunoaştere a calificărilor şi experienţei profesionale la scara UE.

Scopul directivei este de flexibiliza pieţele muncii şi de a liberaliza suplimentar prestările de servicii, încurajând în acelaşi timp recunoaşterea automată a calificărilor profesionale în statele membre.

Citește și : Un tribunal militar elveţian l-a condamnat pe un poliţist de frontieră care i-a refuzat ajutorul medical unei refugiate însărcinate

Constatând că, în pofida avizelor motivate trimise autorităţilor belgiene, franceze şi germane în septembrie 2016, statele respective nu au notificat deocamdată transpunerea completă a directivei, Comisia a decis să sesizeze CJUE.

Comisia a recomandat aplicarea unor amenzi zilnice de 62.204 euro Germaniei, de 53.288 euro în cazul Franţei şi de 22.260 euro pentru Belgia de la data deciziei Curţii până la intrarea deplină în vigoare a directivei în legislaţiile naţionale.

În acelaşi timp, Comisia a invitat Republica Cipru să ridice restricţiile incompatibile cu legislaţia UE în privinţa reglementării anumitor profesii, în domeniile ingineriei şi arhitecturii.

Tags: Belgieicomisia europeanaCurtea de Justiţie a Uniunii EuropeneFranţeigermaniaRepublica Cipru
Categorii: Diaspora