Comisia Europeană trimite aviz motivat Maltei în problema ‘pașapoartelor de aur’

Publicat:

Comisia Europeană a decis miercuri să trimită un aviz motivat Maltei cu privire la programul acestei țări de dobândire a cetățeniei prin investiție, cunoscut și sub denumirea de sistemul „pașaport de aur”, informează mediafax.

Comisia consideră că acordarea cetățeniei UE în schimbul unor plăți sau investiții prestabilite, fără nicio legătură reală cu statul membru în cauză, reprezintă o încălcare a dreptului UE.


Citește și : De data asta e ‘pe bune’: Vladimir Jirinovski a murit!

„Valorile europene nu sunt de vânzare. Programele de dobândire a cetățeniei prin investiție subminează esența cetățeniei UE și au implicații pentru Uniune în ansamblul său. Orice persoană care deține cetățenia unui stat membru al UE este în același timp cetățean al UE. Cetățenia UE conferă automat dreptul la liberă circulație, acces la piața internă a UE și dreptul de a vota și de a fi ales în cadrul alegerilor europene și locale. Riscurile inerente acestor programe au fost evidențiate, din nou, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. În recomandarea sa din 28 martie, Comisia a subliniat faptul că statele membre care încă aplică programe de dobândire a cetățeniei prin investiție trebuie să le pună capăt imediat. Recomandarea invită, de asemenea, statele membre să asigure controale stricte ale programelor de acordare a dreptului de ședere investitorilor. Permisele de ședere acordate în temeiul acestor programe resortisanților ruși sau belaruși, care fac obiectul sancțiunilor UE în contextul războiului din Ucraina, ar trebui retrase imediat”, transmite CE.

La 20 octombrie 2020, Comisia a decis să trimită Maltei o scrisoare de punere în întârziere prin care îi solicita să pună capăt programului său de dobândire a cetățeniei prin investiție și, ulterior, a trimis Maltei o scrisoare suplimentară de punere în întârziere, la 9 iunie 2021, în urma introducerii de către Malta a unui nou program de acest tip la sfârșitul anului 2020.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, Malta a suspendat recent acest nou program în cazul resortisanților ruși și belaruși.

„Deși această măsură a fost pozitivă, Malta continuă să aplice programul pentru toți ceilalți resortisanți și nu și-a exprimat intenția de a-l opri. Comisia consideră că acest tip de program încalcă principiul cooperării loiale din TUE și încalcă însuși statutul cetățeniei Uniunii, astfel cum este prevăzut în tratate (articolul 20 din TFUE). Prin urmare, Comisia a decis să transmită Maltei un aviz motivat astăzi (miercuri – n.r.)”, mai arată CE.

Citește și : China evită să incrimineze Rusia pentru masacrul de la Bucea

Malta are la dispoziție două luni pentru a răspunde la avizul motivat al Comisiei. În cazul în care răspunsul nu este satisfăcător, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la această chestiune.

Programele de dobândire a cetățeniei prin investiție sau sistemele „pașaport de aur” permit unei persoane să dobândească o nouă cetățenie pe baza unei plăți sau a unei investiții, în absența unei legături reale cu țara de naturalizare. Aceste programe sunt diferite de programele de acordare a dreptului de ședere investitorilor (sau „vizele de aur”), care permit resortisanților țărilor terțe, în anumite condiții, să obțină un permis de ședere pentru a locui într-o țară din UE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.