Comisia Europeană va prezenta Consiliului European raportul de progres înregistrat de R.Moldova

Publicat:

Comisia Europeană va prezenta Consiliului European raportul de progres înregistrat de R.Moldova

Comisia Europeană va prezenta Consiliului European raportul de progres înregistrat de Republica Moldova și Ucraina în parcursul lor european. Comisia a finalizat propunerile pentru proiectul de cadru de negociere cu cele două state, care vor fi înaintate Consiliului European.

„Pentru a avansa pe calea UE a Ucrainei și a Moldovei, Comisia prezintă astăzi proiectul de cadre de negociere și, de asemenea, va informa Consiliul cu privire la progresele realizate de aceste două țări în abordarea recomandărilor formulate în raportul Comisiei privind extinderea din 8 noiembrie”, a subliniat Oliver Várhelyi, comisar european pentru extindere și vecinătate, potrivit tv8.md.


Citește și: Noua bombă teleghidată a Rusiei provoacă distrugeri şi victime grele pe frontul ucrainean (CNN)

„Luptând pentru existența sa de mai bine de doi ani, Ucraina a demonstrat o rezistență și un angajament remarcabile și a făcut progrese substanțiale pe calea sa către UE. În ciuda atacurilor hibride din partea Rusiei, Moldova a făcut progrese suplimentare în reformele sale de aderare la UE și a demonstrat o rezistență impresionantă. Prezentarea proiectului Cadrelor de Negociere pentru Ucraina și Moldova este un pas înainte în acest proces”, a spus șeful diplomației europene Josep Borrell.

Odată ce Consiliul European va adopta cadrele de negociere, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene va prezenta poziția comună a UE convenită în cadrul primei conferințe interguvernamentale cu fiecare țară, marcând începutul oficial al negocierilor de aderare. Cadrele de negociere vor fi făcute publice la această etapă.

Totodată, Comisia Europeană a recomandat marți, 12 martie, deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Bosnia și Herțegovina. Potrivit Comisiei, din decembrie 2022, când a obținut statut de țară candidat, Bosnia și Herțegovina și-a asumat reforme importante care au adus rezultate pozitive. De asemenea, conducerea acestui stat a manifestat un angajament ferm de a avansa în reformele în așteptare, cum ar fi adoptarea legii privind prevenirea conflictelor de interese și a legii privind combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului.

„Bosnia și Herțegovina a întreprins pași semnificativi pentru a îmbunătăți sistemul judiciar și de urmărire penală, lupta împotriva corupției, crimei organizate și terorismului și pentru a îmbunătăți gestionarea migrației, cu aprobarea unui mandat de negociere a unui acord privind statutul Frontex. Bosnia și Herțegovina a atins și a menținut alinierea deplină la politica externă și de securitate comună a UE, care este un pas pozitiv semnificativ și crucial în aceste vremuri de tulburări geopolitice”, potrivit Comisiei Europene.

Comisia Europeană consideră că Bosnia și Herțegovina a atins nivelul necesar de conformitate cu criteriile de aderare. „Prin urmare, Comisia recomandă Consiliului deschiderea negocierilor de aderare cu Bosnia și Herțegovina. În plus, Comisia recomandă Consiliului să adopte cadrul de negociere odată ce Bosnia și Herțegovina a luat măsuri suplimentare în conformitate cu raportul Comisiei. Comisia este pregătită să raporteze Consiliului cu privire la progresele înregistrate de Bosnia și Herțegovina în legătură cu acești pași”, susține Comisia Europeană.

„De când am acordat statutul de candidat, Bosnia și Herțegovina a făcut pași impresionanți înainte. S-au realizat mai multe progrese în puțin peste un an decât într-un întreg deceniu. Desigur, sunt necesare mai multe progrese pentru a adera la Uniune, dar țara arată că poate îndeplini criteriile sale de membru și aspirațiile cetățenilor săi de a face parte din familia noastră. Acesta este motivul pentru care recomandăm Consiliului deschiderea negocierilor de aderare cu Bosnia și Herțegovina. Și pentru care recomandăm Consiliului să adopte cadrul de negociere odată ce Bosnia și Herțegovina a luat măsuri suplimentare în conformitate cu raportul Comisiei. Rămânem pregătiți să raportăm Consiliului cu privire la progresele înregistrate de Bosnia și Herțegovina cu privire la acești pași. Viitorul Bosniei și Herțegovinei se află în Uniunea noastră”, a declarat președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

„Extinderea este mai mult ca oricând o investiție geostrategică în prosperitatea și securitatea noastră comună pe întreg continentul european. Bosnia și Herțegovina a muncit din greu pentru a profita de oportunitatea istorică. Statutul de candidat a adus o dinamică atât de necesară, care trebuie să continue. Angajamentul țării față de calea UE s-a tradus în rezultate tangibile, iar deschiderea negocierilor este o recunoaștere justă a realizării unei mase critice fără precedent de reforme. Mesajul nostru este clar. Ușa UE către Bosnia și Herțegovina este pe deplin deschisă și acest lucru ar trebui să stimuleze alte reforme-cheie în conformitate cu normele și standardele UE privind calea către UE a Bosniei și Herțegovinei”, a spus Oliver Várhelyi, comisar european pentru extindere și vecinătate.

Citește și: Viktor Orban: Numele păcii este Donald Trump

„Recomandarea de astăzi de a deschide negocierile de aderare cu Bosnia și Herțegovina trimite un mesaj important de sprijin tuturor cetățenilor acestora și un semnal clar al angajamentului UE față de perspectiva UE a țării, ca o Bosnia și Herțegovina unică, unită și suverană. Dinamica pozitivă pe calea reformei Bosniei și Herțegovinei trebuie să continue”, a spus șeful diplomației europene Josep Borrell.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

‘Despicable Me’, prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari

'Despicable Me', prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari "Despicable Me 4" s-a impus la box office-ul internaţional, câştigând...

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului ‘Strange Things’

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului 'Strange Things' Netflix a dezvăluit luni imagini din culisele celui de-al...

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură Serialele "The Bear", "Shogun" şi "Baby Reindeer" sunt cotate...

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii Un foc de artificii care a iluminat cerul parcului de distracţii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.