X

Comisia Europeană vrea să REZILIEZE contractul cu Valneva

Grupul farmaceutic franco-austriac Valneva a anunţat luni că a primit de la Comisia Europeană “o notificare de intenţie privind rezilierea acordului de furnizare” a vaccinului său anti-COVID-19, un anunţ care a provocat scăderea cu peste 20% a valorii acţiunilor sale la Bursa din Paris, informează AFP, potrivit agerpres.

Contractul semnat între Comisia Europeană şi această companie oferea executivului UE dreptul de a rezilia acordul dacă vaccinul dezvoltat de Valneva, denumit VLA2001, nu primea o autorizare privind punerea pe piaţă din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) până pe 30 aprilie 2022, au precizat reprezentanţii grupului franco-austriac.

Citeşte şi: ATAC armat într-o biserică din SUA! Sunt morţi şi răniţi! – Black News

“Potrivit termenilor contractului, Valneva dispune de 30 de zile începând din 13 mai 2022 pentru a obţine o autorizare de punere pe piaţă sau pentru a propune un plan ce permite remedierea acestei situaţii într-o manieră acceptabilă”, a precizat compania farmaceutică.

Grupul “va lucra în colaborare cu Comisia Europeană şi cu statele membre care au participat la încheierea acordului pentru a conveni asupra unui astfel de plan şi pentru a pune VLA2001 la dispoziţia statelor membre care doresc să obţină acest vaccin”, au adăugat reprezentanţii Valneva.

Anunţul făcut de grupul farmaceutic a provocat luni dimineaţă o scădere cu 20,17% a valorii acţiunilor sale la Bursa din Paris. De la 1 ianuarie, valoarea acţiunilor sale a scăzut cu peste 60%.

La sfârşitul lunii aprilie, Valneva a primit o nouă listă cu întrebări din partea EMA. În comunicatul de luni, directorul general al companiei, Thomas Lingelbach, a spus că a “răspuns acestor întrebări pe 2 mai” şi consideră că acele răspunsuri “aduc răspunsuri suficiente la întrebările restante”. Dacă EMA “acceptă aceste răspunsuri”, Valneva “ar putea să obţină o opinie pozitivă cel mai târziu în iunie 2022”, a adăugat el.

“Dacă Comisia reziliază în cele din urmă contractul la finalul procesului aflat în curs, Valneva nu va fi obligată să restituie plăţile primite în avans”, deoarece compania “a cheltuit sau a angajat totalitatea acestor sume, iar contractul nu impune rambursarea plăţilor în acest caz”, a adăugat directorul general al grupului farmaceutic.

“La finalul discuţiilor cu Comisia şi cu statele membre vizate, Valneva îşi va reconsidera previziunile sale financiare pentru exerciţiul 2022”, a precizat el.

Thomas Lingelbach califică drept “regretabilă” decizia Comisiei Europene, “cu atât mai mult cu cât noi continuăm să primim mesaje de la europeni care caută o soluţie de vaccinare tradiţională”. “Valneva continuă să creadă că vaccinul său candidat VLA2001 poate încă să aibă o contribuţie importantă în lupta împotriva COVID-19 şi să completeze arsenalul de vaccinuri existente”, a mai spus directorul companiei.

Citeşte şi: Comportamentul Rusiei echivalează cu repudierea acordului cu NATO – Black News

Vaccinul Valneva se bazează pe un virus dezactivat. În raport cu vaccinurile anti-COVID-19 deja autorizate în UE, tehnologia sa este considerată una tradiţională în comparaţie cu cea utilizată de vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Moderna, bazată pe ARN mesager, şi, într-o mai mică măsură, în raport cu cea folosită la fabricarea vaccinurilor create de AstraZeneca şi Johnson&Johnson, care utilizează un vector viral, sau cu cea utilizată de vaccinul Novavax, bazată pe proteine recombinate.

Vaccinul Valneva a primit o autorizaţie condiţionată de lansare pe piaţă în Marea Britanie în aprilie 2022 şi autorizaţii de utilizare în regim de urgenţă în Emiratele Arabe Unite, pe 13 mai, şi în Bahrain, pe 28 februarie, a reamintit compania franco-austriacă. 

Tags: comisia europeanacovid-19Thomas LingelbachvaccinValnevaVLA2001
Categorii: Diaspora