X

Comisia Europeană vrea sporirea numărului agenţilor de frontieră de la 1.200 la 10.000 până în 2027

Uniunea Europeană ar trebui să întărească Frontex, agenţia de protecţia a graniţelor, în următorii ani, a declarat miercuri comisarul european pentru buget, Gunther Oettinger, care a cerut o sporire a numărului agenţilor de frontieră de la 1.200 la 10.000 până în 2027, informează dpa, potrivit agerpres.

Oettinger a prezentat proiectul Comisiei Europene privind bugetul UE pentru perioada 2021-2027, în care Bruxellesul a desemnat cheltuielile pentru securitate şi protecţia frontierelor ca una dintre priorităţile blocului comunitar în anii care vin.

Citește și : Aproape 20 de miliarde de euro este prevăzută pentru Apărarea europeană în proiectul de buget pentru perioada 2021-2027

Propunerea prevede o triplare a finanţării pentru managementul frontierelor externe şi pentru serviciile de migraţie şi azil, pentru a ajunge la 33 de miliarde de euro în următorul ciclu financiar de şapte ani, de la cele 13 miliarde de euro din prezent.

Acest lucru ar putea însemna asigurarea unei finanţări pentru 10.000 de posturi de agenţi de frontieră până în 2027.

“Consider că acesta este un semn puternic al abilităţii Europei de a acţiona, dar înseamnă de asemenea că statele membre pot fi solicitate apoi să îşi reducă puţin câte puţin mecanismele de protecţie internă a graniţelor”, a spus Oettinger. “Trebuie să ştim cine vine la noi, trebuie să ştim baza legală”, a adăugat el.

De la apogeul crizei migraţiei din Europa în 2015, statele membre ale UE au fost divizate în privinţa modului de gestionare a fluxului de imigranţi care ajung în blocul comunitar.

Citește și : Suedia : Verdictul în cazul atacatorului de la Stockhol, anunţat la 7 iunie

Deşi încercările de redistribuire a refugiaţilor au eşuat şi au creat disensiuni între statele membre, ţările din UE sunt în mare măsură de acord asupra nevoii de a asigura securitatea graniţelor externe ale blocului comunitar.

Proiectul de buget al CE va fi acum dezbătut de statele membre, în ceea ce se anunţă un proces lung şi tensionat. Statele membre vor trebui să cadă de acord asupra bugetului şi să obţină şi aprobarea Parlamentului European.

Tags: bruxellesFrontexfrontieraGünther Oettingeruniunea europeana
Categorii: Diaspora