X

Comisia LIBE a aprobat un proiect care desemnează Gibraltarul ca fiind „colonie” a Marii Britanii

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European a aprobat miercuri un proiect de lege care definește Gibraltarul ca fiind o „colonie” a Marii Britanii, decizie calificată drept „complet nepotrivită” de către autoritățile de la Londra, potrivit Euronews, potrivit Mediafax.

Proiectul a fost aprobat cu 38 de voturi pro și opt împotrivă după săptămâni de negocieri și după retragerea controversată a calității de raportor a europarlamentarului britanic Claude Moraes. Acesta a declarat că înlocuirea sa a venit „după o lungă campanie de intimidare”.

Citește și : Mercedes-Benz inaugurează prima sa uzină din Rusia

Documentul include o notă de subsol care stipulează că „Gibraltarul este o colonie a Coroanei Britanice. Există o controversă între Spania și Marea Britanie cu privire la suveranitatea asupra Gibraltarului, un teritoriu pentru care trebuie găsită o soluție în acord cu rezoluțiile Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite”.

Parlamentul European urmează să voteze proiectul joi pentru ca legea să intre în vigoare până pe 12 aprilie, noul termen-limită pentru Brexit.

Europarlamentarul spaniol Esteban Gonzalez Pons a declarat că acest document arată că Spania „a obținut sprijinul instituțiilor europene în disputa legată de Gibraltar”. „Gibraltarul este parte a familiei Marii Britanii și are o relație constituțională matură și modernă cu Marea Britanie. Acest lucru nu se va schimba ca urmare a ieșirii noastre din UE. Toate părțile ar trebui să respecte dorința cetățenilor din Gibraltar de a fi britanici”, se mai arată în comunicat.

Citește și : Donald Trump ameninţă, din nou, că va închide frontiera SUA cu Mexicul

Teritoriul este administrat de Marea Britanie începând cu anul 1704, iar în prezent are statutul de „teritoriu britanic de peste mări”. Spania a încercat în repetate rânduri să recupereze suveranitatea asupra Gibraltarului și chiar a propus un acord bilateral prin care să aibă suveranitate comună cu Marea Britanie, acord respins de Londra. Locuitorii teritoriului au respins, printr-un referendum organizat în 2002, o eventuală propunere de suveranitate comună.

Tags: Claude MoraesEsteban Gonzalez PonsgibraltarlegeLIBElondramarea britanieParlamentul Europeanspania
Categorii: Diaspora