Comisia parlamentară de anchetă asupra asaltului Capitoliului amână publicarea raportului său final

Publicat:

Comisia parlamentară de anchetă asupra asaltului Capitoliului din 6 ianuarie 2021 a amânat miercuri publicarea raportului său final cu privire la respectivele incidente, dar a oferit noi detalii odată cu publicarea a 34 de stenograme ce conţin depoziţii luate în timpul anchetei, transmite joi dpa, potrivit agerpres

Multe dintre stenogramele publicate conţin declaraţii ale unor persoane mai puţin cunoscute care au jucat un rol de culise în încercarea fostului preşedinte american Donald Trump şi a aliaţilor săi de a schimba rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, câştigate de actualul preşedinte democrat Joe Biden. Totuşi, lista include unele dintre cele mai mari nume implicate, cum ar fi avocatul din California John Eastman, arhitectul teoriei juridice adoptate de Trump care postula că vicepreşedintele ar putea respinge electorii din anumite state.


Citește și : Macron spune lucrurilor pe nume: Intrarea Ucrainei în NATO este puţin probabilă

Aproape toţi au invocat Al Cincilea Amendament la un moment dat pe parcursul mărturiei lor, ca răspuns la întrebările adresate de membrii şi personalul comisiei. Al Cincilea Amendament din Constituţia Statelor Unite stipulează dreptul oricărui cetăţean de a refuza să răspundă la o întrebare dacă răspunsul pe care îl dă ar putea să-l incrimineze.

De exemplu, comisia l-a întrebat pe confidentul preşedintelui republican Trump, Roger Stone, dacă a discutat despre 6 ianuarie şi strategiile pentru acea zi în timpul reuniunii din 27 decembrie 2020 pe care a avut-o cu Trump la locuinţa magnatului american din Florida.

Comisia a vrut să ştie de la Eastman ce e-mailuri şi numere de telefon a folosit pentru a discuta despre alegerile din 2020, unde anume a stocat documente legate de alegeri şi dacă ar putea face referire la documente specifice.

Anchetatorii au pus şi întrebări detaliate despre memoriul scris de Eastman cu privire la rolul vicepreşedintelui în certificarea rezultatelor alegerilor. Ei au remarcat că el a discutat despre memoriul său în interviurile cu mass-media cu permisiunea preşedintelui, deşi tot el a invocat Al Cincilea Amendament în discuţiile cu anchetatorii.

Eastman este singura persoană, în afară de Trump, pentru care comisia a recomandat Departamentului Justiţiei urmărirea penală.

Citește și :  Zelenski a ajuns în Congresul Statelor Unite (VIDEO): ‘Banii voştri nu sunt caritate’

Publicarea celor 34 de stenograme de depoziţii reprezintă doar o mică parte din cele peste 1.000 de depoziţii luate în timpul anchetei de 18 luni a comisiei, a cărei misiune se încheie în momentul publicării raportului final. Nu este de aşteptat ca republicanii să refacă această comisie în momentul în care vor prelua controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, la 3 ianuarie.

Raportul final, pe care comisia a anunţat că intenţionează să-l facă public joi, este de aşteptat să includă dovezi suplimentare faţă de ceea ce comisia a prezentat deja în timpul celor nouă audieri publice din acest an, împreună cu descrieri detaliate ale planului promovat de Trump şi de aliaţii săi, menit să schimbe rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, folosindu-se de legislativele locale şi de instanţele judecătoreşti.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un pensionar din Chişinău şi-a înjunghiat mortal chiriaşul

Un pensionar din Chişinău şi-a înjunghiat mortal chiriaşul Un bărbat de 72 de ani din capitală va petrece următorii 9 ani după gratii după ce...

Cu două tone de marfă nedeclarată la vamă

Cu două tone de marfă nedeclarată la vamă Funcționarii postului vamal Leușeni au supus controlului de specialitate un autocamion de model „Scania” ce se...

Grijă mare de unde cumpărați alimente pe timp de caniculă. ANSA avertizează

Grijă mare de unde cumpărați alimente pe timp de caniculă. ANSA avertizează Aveți mare grijă de unde procurați produse alimentare în această perioadă caniculară, avertizează...

A început admiterea la liceu

A început admiterea la liceu La data de 6 iulie a demarat prima etapă a concursului de admitere în învățământul liceal care durează până la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.