Comisia Pre-Vetting iese la rampă în scandalul iscat de Tatiana Răducanu

Publicat:

Comisia Pre-Vetting iese la rampă în scandalul iscat de Tatiana Răducanu

Comisia Pre-Vetting a emis joi, 16 mai, un comunicat de presă în care anunță că a luat act de declarațiile publice recente ale Procuraturii Anticorupție cu privire la Tatiana Răducanu, membră a Comisiei, și că așteaptă ca oamenii legii să investigheze „minuțios acuzațiile” aduse acesteia.

Citeşte şi: Ultimele date despre premierul împuşcat în Slovacia – Stiripesurse.md


De asemenea, Comisia Pre-Vetting a luat act de intenția exprimată de Tatiana Răducanu de a-și da demisia din funcția de membră a Comisiei în contextul declarațiilor menționate. Conform sursei citate, Parlamentul R. Moldova este cel care urmează să decidă asupra cererii de demisie a Tatianei Răducanu.

Comisia Pre-Vetting iese la rampă în scandalul iscat de Tatiana Răducanu

„Comisia Pre-Vetting își exprimă speranța și așteptarea ca acuzațiile aduse împotriva Tatianei Răducanu să fie investigate minuțios de autoritățile naționale competente în deplină conformitate cu principiile unui proces echitabil, inclusiv prezumția nevinovăției, prevăzute atât în legislația Republicii Moldova, cât și în standardele internaționale cu privire la drepturile omului.

Comisia Pre-Vetting își va continua activitatea și va finaliza procedurile de evaluare reluată cât de curând posibil, conform mandatului său prevăzut în Legea nr. 26/2022”, se mai arată în comunicat.

Procuratura Anticorupție: „Nu procurorii și judecătorii din R. Moldova sunt cei care au promovat un candidat în CSM cu un dosar penal activ pe acte de corupție”. Instituția „nu are scopul să discrediteze procedura de pre-vetting și vetting”

Comisia Pre-Vetting iese la rampă în scandalul iscat de Tatiana Răducanu

Procuratura Anticorupție (PA) a venit miercuri, 15 mai, cu precizări privind scrisoarea semnată de Veronica Dragalin care a fost transmisă mai multor procurori și judecători.

În comunicatul de presă, PA menționează că instituția „nu are scopul să discrediteze procedura de pre-vetting și vetting”.

PA face referire la mai multe încălcări care au fost admise în procesul de evaluare a actorilor din justiție. „Nu procurorii și judecătorii din Republica Moldova sunt cei care au promovat un candidat în CSM cu un dosar penal activ pe acte de corupție”, punctează PA.

PA a menționat că a transmis scrisoare și candidaților nepromovați, întrucât consideră că drepturile acestora au fost afectate.

Comisia Pre-Vetting iese la rampă în scandalul iscat de Tatiana Răducanu

Președinta Maia Sandu spune că așteaptă probe concrete care ar confirma acuzațiile aduse de șefa PA, Veronica Dragalin, la adresa membrei Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, potrivit cărora aceasta ar fi o afiliată a lui Veaceslav Platon și Ilan Șor. Declarațiile au fost făcute de șefa statului TV8.

Președinta solicită explicații de ce telefonul care conține mesajele cu Veaceslav Platon și Aureliu Colenco a apărut abia acum, deși discuțiile ar fi din 2014. Aceasta a spus că abia după ce i se vor oferi dovezi convingătoare, aparatul prezidențial ar putea examina posibilitatea excluderii Tatianei Răducanu din funcția de membru al Consiliului Suprem de Securitate.

„Fără aceste probe cred că este prematur să iau o decizie”, a declarat Maia Sandu.

În dimineața zilei de 14 mai, pe portalul telegraph.md, a fost publicată o scrisoare adresată judecătorilor, procurorilor și societății civile, prin care șefa PA, Veronica Dragalin, informează că Tatiana Răducanu, membră a comisiilor pre-vetting și vetting, „este apropriată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor”.

Comisia Pre-Vetting iese la rampă în scandalul iscat de Tatiana Răducanu

Potrivit scrisorii, „în aprilie, în cadrul unui dosar penal, Procuratura Anticorupție a obținut informație din cadrul unui telefon mobil care, conform conținutului, include și o discuție de sute de mesaje (text messages) între Veaceslav Platon și Aureliu Colenco pe perioada mai multor ani. Pe parcursul discuțiilor, cei doi discută inclusiv despre relația și discuțiile lor cu Tatiana Răducanu”.

Tatiana Răducanu, care a deținut concomitent funcția de membră a Comsiei Pre-Vetting și a Comisiei Vetting, și-a depus demisia la câteva ore după ce scrisoarea a fost publicată.

Printr-o scrisoare transmisă președintei Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, Veronica Roșca, Tatiana Răducanu menționează însă că „acuzațiile invocate sunt false și nu corespund realității”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina...

Cât a costat Forumul Național ‘Cahul4Culture’

Cât a costat Forumul Național 'Cahul4Culture' În perioada 1-3 iulie, în municipiul Cahul a fost organizat Forumul Național „Cahul4Culture” pe tema „Rolul politicilor culturale în...

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării În cadrul vizitei sale în municipiul Ceadîr-Lunga, prim...

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți Șeful Marelui Stat Major, generalul Eugen Ohladciuc, a vizitat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.