Comitetul de Miniștri al CoE cere măsuri urgente pentru îmbunătățirea asistenței medicale în penitenciare

Publicat:

Comitetul de Miniștri al CoE cere măsuri urgente pentru îmbunătățirea asistenței medicale în penitenciare

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei (CoE) cere autorităților de la Chișinău să întreprindă măsuri urgente pentru îmbunătățirea asistenței medicale în penitenciare, anunță juriștii Asociației Promo-LEX.

Reprezentanții Promo-LEX, fac trimitere la una dintre ultimele decizii ale Consiliului în contextul analizării  grupul de cauze Cosovan v. Republica Moldova.


Citește și: Își abuza sexual nepoata. Un bărbat de 58 de ani – trimis după gratii

Respectiv, Comitetul de Miniștri a confirmat problemele structurale grave din sistemul penitenciar moldovenesc. A fost pus accent pe gravitatea problemelor de sănătate din penitenciare, inclusiv pe răspândirea bolilor cronice și pe creșterea mortalității. De asemenea, Comitetul a evidențiat necesitatea unor măsuri urgente pentru îmbunătățirea asistenței medicale în penitenciare.

„Decizia Comitetului de Miniștri marchează un moment crucial pentru respectarea drepturilor omului în Republica Moldova.  Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a făcut un pas semnificativ, stabilind măsuri cheie pentru îmbunătățirea asistenței medicale în sistemul penitenciar al Republicii Moldova. Această decizie reprezintă un progres important în respectarea drepturilor omului și sănătății în penitenciarele moldovenești”, menționează avocații Promo-Lex.

Între problemele menționate se evidențiază faptul că spitalul penitenciar nr.16-Pruncul nu dispune de autorizație sanitară și acreditare, iar perspectivele obținerii acestora în viitorul apropiat sunt reduse; secțiile medicale din două penitenciare nu sunt acreditate, iar cele acreditate nu respectă obligația de evaluare anuală conform legislației; sistemul medical penitenciar se confruntă cu absența unor normative de personal medical și cu o lipsă acută de angajați.

De asemenea, se atrage atenția asupra faptului că personalul medical din penitenciare se confruntă și cu discriminare salarială comparativ cu sistemul public de sănătate, iar bugetul destinat sănătății în penitenciare a înregistrat o scădere semnificativă în ultimii trei ani, iar fondurile alocate pentru accesarea serviciilor medicale externe nu sunt folosite în întregime.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Orban face un tur de forţă la liderii lumii: După ce a fost la Putin şi Xi, ajunge acum acasă la Trump

Orban face un tur de forţă la liderii lumii: După ce a fost la Putin şi Xi, ajunge acum acasă la Trump Premierul Ungariei, ultranaţionalistul...

Cât vor costa mâine carburanții

Cât vor costa mâine carburanții Agenția națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE)  a stabilit noi prețuri plafon pentru comercializarea motorinei și benzinei. Citește și: Țentiu...

O femeie a fost salvată din mare după ce a plutit în derivă 36 de ore pe un colac

O femeie a fost salvată din mare după ce a plutit în derivă 36 de ore pe un colac O femeie care înota în apropierea...

Țentiu a fost dus, din nou, la penitenciar

Țentiu a fost dus, din nou, la penitenciar Șeful Biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a revenit după gratii, anunță Procuratura Anticorupție (PA). Citește și: Crima de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.