X

Comitetul de miniştri al Consiliului Europei a adoptat planul de acţiune privind migraţia şi azilul

Comitetul de miniştri al Consiliului Europei a adoptat miercuri planul de acţiune privind migraţia şi azilul în Europa (2021-2025), în care este subliniată nevoia unei protecţii sporite pentru persoanele vulnerabile, pe întreaga durată a procedurilor de azil şi migraţie, indică un comunicat de presă al organizaţiei, potrivit agerpres.

”Migranţii şi solicitanţii de azil se confruntă cu probleme particulare în timpul pandemiei de COVID-19, în special pentru a avea acces la asistenţa medicală şi la vaccinare. Noi consolidăm cooperarea cu statele membre pentru a proteja majoritatea persoanelor vulnerabile”, a declarat secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić.

Citeşte şi: Joe Biden vrea să se vadă cu Putin luna viitoare – Black News

Noul plan de acţiune include principalele provocări şi oportunităţi identificate după publicarea, în 2019, a precedentului plan, consacrat de acea dată copiilor. Curtea Europeană a Drepturilor Omului, comitetele directoare şi organismele de monitorizare ale Consiliului Europei au subliniat protecţia specială pe care statele trebuie să o furnizeze persoanelor vulnerabile în contextul azilului şi al migraţiei.

Citeşte şi: Dreapta spaniolă câştigă alegerile regionale din Madrid – Black News

În noul plan de acţiune, ”persoanele vulnerabile în contextul migraţiei şi azilului” sunt acelea ale căror nevoie particulare au fost constatate după o evaluare individuală a situaţiei lor şi care sunt îndreptăţite să facă apel la obligaţia statelor de a furniza o protecţie şi o atenţie speciale.

Planul de acţiune se bazează pe patru piloni, dintre care trei decurg din mandatul central al Consiliului Europei – drepturile omului, democraţie şi stat de drept, cel de-al patrulea pilon este unul transversal, bazat pe cooperare: asigurarea protecţiei şi promovarea garanţiilor; garantarea accesului la drept şi justiţie; încurajarea participării democratice; consolidarea cooperării între autorităţile responsabile pentru migraţie şi azil în statele membre ale Consiliului Europei.

Tags: azilConsiliul Europeicovid-19Curtea Europeană a Drepturilor OmuluiMarija Pejcinovic Buricmigratiepandemie
Categorii: Diaspora