Comitetul Internaţional Olimpic, aflat sub presiune, discută marţi reintegrarea sportivilor ruşi

Publicat:

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), presat să-şi clarifice poziţia, va discuta, marţi, reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, o eventualitate care suscită tensiuni diplomatice în vederea Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024, pentru care procesul de calificare a început deja la anumite discipline, informează AFP, potrivit agerpres.

Instanţa olimpică internaţională nu mai poate tergiversa acest subiect, după ce în luna decembrie a anunţat că va “explora modalităţile” de a-i reintegra pe ruşi şi belaruşi în sportul mondial, după ce a recomandat excluderea acestora în februarie 2022 ca urmare a invadării Ucrainei de către armata rusă.


Citeşte şi: Germania este paralizată de una dintre cele mai mari greve din ultimele decenii – Black News

Oficial, Comitetul Executiv al CIO, care va susţine şi o conferinţă de presă, prevede să “treacă în revistă concluziile şi reacţiile înregistrate în urma consultărilor cu proprii membri, comitetele olimpice naţionale (CNO), federaţiile internaţionale (FI) şi reprezentanţii sportivilor.

Din cele trei puncte ale agendei, două nu lasă loc îndoielii: sancţiunile împotriva Rusiei şi Belarus, respectiv interdicţia simbolurilor oficiale ale celor două ţări, precum şi competiţiile internaţionale organizate pe teritoriul acestora, precum şi solidaritatea – în special financiară – cu sportivii ucraineni.

Suspansul se referă asupra eventualei ridicări a “măsurilor protectoare” la adresa sportivilor din cele două ţări, respectiv excluderea lor din majoritatea competiţiilor din cauza – conform argumentului CIO – ostilităţii pe care o generează prezenţa lor şi ameninţarea privind buna desfăşurare a competiţiilor.

CIO a dictat sancţiuni împotriva Rusiei şi Belarus în urma invaziei armatei ruse în Ucraina, în februarie 2022, dar acum este reticent în a-i exclude în totalitate pe sportivii din cele două ţări de la Jocurile Olimpice, de teama revenirii la boicoturile din perioada Războiului Rece.

Organismul olimpic mondial a stabilit în luna ianuarie o cale prin care sportivii din Rusia şi Belarus şi-ar putea câştiga locurile la Jocurile Olimpice prin calificările din Asia, urmând să concureze anul viitor, la Paris, sub drapel neutru, fără drapele şi imnuri naţionale.

Unele federaţii internaţionale au readmis de atunci ruşii şi belaruşii în competiţiile lor, dar există şi o opoziţie considerabilă faţă de planurile CIO, în primul rând din partea Ucrainei, care doreşte “o izolare totală a ruşilor”, conform conducătorului CIO.

După ce Federaţia Internaţională de Scrimă (FIE) a anunţat reintegrarea sportivilor şi ruşi şi belaruşi, reacţiile nu au întârziat să apară.

Federaţia germană a anunţat că renunţă la organizarea etapei de Cupă Mondială la floretă feminin, programată la începutul lunii mai la Tauberbischofsheim, iar apoi forul ucrainean a comunicat că sportivii săi vor boicota toate competiţiile la care participă ruşi şi belaruşi.

La rândul ei, Federaţia americană s-a exprimat prin intermediul unui comunicat pentru a denunţa această decizie prematură luată împotriva preocupării sportivilor.

Citeşte şi: Preşedintele Israelului cere oprirea ‘imediată’ a reformei judiciare – Black News

Federaţia Internaţională de Scrimă (FIE) a hotărât pe 10 martie reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi, în condiţiile în care perioada de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024, va debuta luna viitoare.

Această decizie a FIE, care se referă la probe individuale şi pe echipe va intra în vigoare din aprilie 2023, “sub rezerva eventualelor recomandări/decizii viitoare ale Comitetului Internaţional Olimpic (CIO)”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.