X

Comoară inestimabilă descoperită în mormintele neatinse ale necropolei Egiptului Antic

Comoară inestimabilă descoperită în mormintele neatinse ale necropolei Egiptului Antic

Descoperirea este neobișnuită, deoarece multe morminte egiptene antice au fost jefuite încă de pe vremea faraonilor, lăsând adesea foarte puțin în urmă. Înmormântările intacte ne oferă o perspectivă mai bună asupra obiceiurilor funerare ale vechilor egipteni și, potrivit lui Mohamed Ismail Khaled, secretarul general al Consiliului Suprem Egiptean al Antichităților, pot contribui la descoperirea secretelor unei culturi străvechi și fascinante, scrie sciencealert.com.

Misiunea arheologică de la Tel el-Deir se desfășoară de mai mulți ani, descoperind treptat un complex funerar care datează din Dinastia a 26-a, între 644 și 525 î.Hr. O săpătură anterioară a scos la iveală 20 de morminte, inclusiv amulete, foițe de aur, scarabei și borcane canope miniaturale, vasele în care sunt introduse organele decedatului în timpul ritualurilor de mumificare, potrivit historia.ro.

De atunci, săpăturile au scos la iveală nu doar 63 de morminte individuale din cărămizi de lut, ci și înmormântări mai simple.Necropola pare să fi găzduit toate tipurile de înmormântări, de la cele mai umile până la locurile de veci mai bogat amenajate ale persoanelor cu statut superior.

Ceea ce echipa a fost extrem de interesată să descopere a fost aspectul arhitectural al complexului. Acest design este comun în toată perioada târzie a Egiptului antic, care a început cu cea de-a 26-a dinastie.

Figurine Ushabti descoperite la necropola Tel el-Deir. (Ministerul Turismului și Antichităților/Facebook)

Acest lucru “subliniază semnificația istorică a acestei descoperiri, care poate fi începutul redației unei perioade importante pentru orașul Damietta”, a declarat Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților.

Interesant este faptul că cele 38 de monede de bronz găsite într-un borcan de ceramică sunt datate din dinastia Ptolemaică, care a domnit între anii 305 și 30 î.Hr. – la câteva sute de ani după construirea complexului.Acest lucru sugerează că Damietta a fost un centru comercial important pentru o perioadă destul de lungă din istoria Egiptului antic, spun arheologii.

Vasul ceramic cu monede de bronz. (Ministerul Turismului și Antichităților/Facebook)

Artefactele descoperite sunt de o măiestrie spectaculoasă, spun arheologii, demonstrând o gamă largă de abilități, acces la materiale și chiar comerț între alte orașe de pe coasta Mediteranei, unele dintre vasele de ceramică fiind importate în Egipt.

Chiar și mormintele jefuite și prădate ne pot învăța multe despre lumea antică, dar descoperirile evidențiază cât de multe lucruri despre istoria noastră putem afla atunci când morții sunt lăsați să se odihnească în pace… cel puțin până la sosirea arheologilor.

Tags: comoarădescoperireEgiptului Antic
Categorii: DiverseȘtirile zilei