X

Compania germană de internet DE-CIX a depus o plângere împotriva interceptărilor practicate de serviciul de informaţii externe

Compania germană de internet DE-CIX, un important furnizor de servicii de interconectare, a anunţat joi că a depus o plângere constituţională împotriva accesului principalei agenţii de spionaj din Germania la reţeaua sa, după ce o primă reclamaţie în acest sens a fost respinsă de un tribunal federal, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Acest caz ridică întrebări cu privire la măsura în care este acceptabilă supravegherea din partea statului într-o societate deschisă, democratică, în mod similar dezbaterilor lansate în SUA după cazul Snowden, notează Reuters.

Citește și : Uganda: Cel puţin 17 morți în urma unei alunecări de teren provocate de ploile torenţiale

DE-CIX a afirmat că Serviciul federal de informaţii externe BND i-a cerut să-i permită accesul la date la centrul de internet-exchange pe care îl operează la Frankfurt. BND a obţinut în ultimii ani copii ale comunicaţiilor, în cadrul eforturilor guvernamentale de combatere a terorismului şi întărire a securităţii cibernetice. Acum doi ani, compania a iniţiat o acţiune împotriva guvernului federal, solicitând examinarea acestor practici de către justiţie, dar în mai tribunalul administrativ federal din Leipzig a respins acţiunea, apreciind că BND a acţionat legal.

“Încălcarea principiului corespondenţei şi telecomunicaţiilor nici nu au fost luate în considerare de tribunalul administrativ, ceea ce este inexplicabil”, a menţionat într-o declaraţie Klaus Landefeld, membru al consiliului de administraţie al DE-CIX.

Procedural, cazul urmează ori să fie reluat de tribunalul administrativ, ori, dacă este din nou respins, poate ajunge la Curtea Constituţională, a explicat DE-CIX.

În Germania, dreptul la secretul corespondenţei şi telecomunicaţiilor este protejat de articolul 10 al Constituţiei, dar există şi o lege care permite agenţiilor de informaţii federale şi de land să intercepteze astfel de comunicaţii, cu avizul unei comisii de control ce include legislatori.

Citește și : Patriarhia Constantinopolului a recunoscut o Biserica Ortodoxă independentă în Ucraina

Potrivit DE-CIX, platforma de interconexiune din Frankfurt este cea mai mare din lume, gestionând mai mult de 6 terabiţi pe secundă în perioadele de vârf, cu fluxuri de date provenite din China, Rusia, Orientul Mijlociu şi Africa.

Tags: BNDDe-CixgermaniainterconectarereclamaţieSnowdenspionajSUA
Categorii: Diaspora