Compania lui Elon Musk a implantat un cip în creierul celui de-al doilea pacient paralizat

Publicat:

Compania lui Elon Musk a implantat un cip în creierul celui de-al doilea pacient paralizat

Testarea cipului Telepathy continuă. După primele luni de studiu asupra pacientului zero – Noland Arbaugh, care a fost paralizat de la umeri în jos din cauza unui accident de scufundare în urmă cu opt ani – Neuralink a început un nou test pe un al doilea pacient, al cărui nume nu a fost dezvăluit, dar care a suferit o leziune a măduvei spinării similară cu a lui Arbaugh, scrie IL CORRIERE DELLA SERA , potrivit stiripesurse.ro.

Experimentul a fost relatat de Elon Musk, fără să preciza însă când a avut loc operația, într-un podcast foarte lung de peste 8 ore realizat de Lex Fridman.


Citeşte şi: Ruşii bombardează Ucraina cu rachete balistice – Stiripesurse.md

Neuralink este una dintre companiile fondate de Musk care își propune să creeze interfețe care să permită oamenilor să interacționeze cu mașinile folosind doar gândirea. Primul produs se numește Telepathy, iar experimentele pe creierul uman au început în luna ianuarie cu primul voluntar, Noland Arbaugh.

Compania lui Elon Musk a implantat un cip în creierul celui de-al doilea pacient paralizat

Care, după 100 de zile a povestit cum, datorită acestui mic dispozitiv implantat în creierul său şi compus din 64 de fire, 1.024 de electrozi și o baterie wireless, a putut să miște mouse-ul computerului său pentru a juca șah și alte jocuri video, sau pentru a începe un flux live. „M-a ajutat să mă reconectez cu lumea, cu prietenii și familia. Mi-a dat șansa de a face din nou lucrurile pe cont propriu, fără să am nevoie de „alții” la orice oră din zi și din noapte”, a spus el.

Acum este rândul celui de-al doilea pacient. Despre el ştim doar că suferă de o paralizie asemănătoare cu cea a lui Arbaugh. Musk este precaut: „Deocamdată totul pare să meargă bine, 400 dintre electrozi funcționează deja”. Însă planurile noastre sunt mult mai ambițioase. Dacă autorizațiile vor fi semnate de organele de reglementare, obiectivul companiei este ca până la sfârșitul anului să ajungă la 10 implanturi instalate la tot atâţia pacienți.

Compania lui Elon Musk a implantat un cip în creierul celui de-al doilea pacient paralizat

„Vrem să ne asigurăm că facem progrese cu primii doi pacienți. Însă dacă totul va merge bine, în câțiva ani am putea avea mii”. În acest moment, persoane din Statele Unite, Canada și Regatul Unit pot aplica pentru a fi incluse în registrul voluntar al pacienților.

Musk asigură că, în acest moment, obiectivul său principal este să rezolve problemele neurologice și să permită celor care nu se pot mișca să redevină independenți. Comunicând cu aparatele. Numai că ambițiile de viitor ale companiei Neuralink sunt mult mai mari. Până în prezent sunt doar menționate. Un exemplu? Telepathy ar putea revoluționa şi modul în care oamenii interacționează cu alți oameni, care vor putea comunica prin gândire, „atâta timp cât au un cip implantat”, spune Musk.

Compania lui Elon Musk a implantat un cip în creierul celui de-al doilea pacient paralizat

În podcast se vorbeşte mult despre, dar şi cu Noland Arbaugh. Care, printre altele, mărturiseşte că în viitor și-ar dori să poată controla o altă mașină. Care nu va fi un computer, ci un robot. Optimus este un umanoid la care Tesla lucrează deja și care a fost prezentat pentru prima dată în octombrie 2022. Pentru o persoană paralizată, a avea la dispoziție un astfel de robot înseamnă a putea reîncepe să interacționeze fizic cu mediul înconjurător, dar și a putea percepe din nou senzații tactile, pe care mâinile lui Optimus le-ar putea transfera la creier datorită cipului produs de Neuralink.

„Dacă un robot ar putea face lucruri pentru mine, aș deveni din nou complet independent și nu aş mai fi o povară pentru cei din jurul meu”, spune Arbaugh. Iar una din primele unei acțiuni pe care și-ar dori să o realizeze graţie brațelor sintetice este citirea unei cărți.

„Optimus ar putea s-o țină deschisă și să întoarcă paginile. Mi-e dor să simt atingerea hârtiei”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un membru al Ambasadei R. Moldova în Rusia a fost declarat persona non-grata

Un membru al Ambasadei R. Moldova în Rusia a fost declarat persona non-grata Ministerul Afacerilor Externe confirmă convocarea Însărcinatului cu Afaceri al Ambasadei Republicii Moldova...

A fost cutremur. Seism de 4,1 pe Richter la Vrancea

A fost cutremur. Seism de 4,1 pe Richter la Vrancea Un cutremur de 4,1 pe Richter s-a produs, în această seară, în zona seismică Vrancea. Citește...

Se propune crearea unui centru de atragere de fonduri pentru Chișinău

Se propune crearea unui centru de atragere de fonduri pentru Chișinău Aleșii locali din partea PAS propun crearea unui centru de dezvoltare și atragere...

Pacificatori moldoveni a revenit din Kosovo

Pacificatori moldoveni a revenit din Kosovo Astăzi, în cadrul unei ceremonii, pacificatorii și pacificatoarele au fost decorați cu distincții și diplome. Prezent la eveniment, Ministrul apărării Anatolie Nosatîi a apreciat activitatea excelentă și profesionalismul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.