X

Compania media de stat rusă VGTRK a fost atacată de hackeri

Compania media de stat rusă VGTRK a fost atacată de hackeri

Compania media de stat rusă VGTRK, care deţine şi gestionează principalele posturi naţionale de televiziune din Rusia şi numeroase canale TV şi posturi de radio regionale, a fost vizată de un atac cibernetic fără precedent, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agerpres.

VGTRK, care deține și operează principalele canale TV naționale ale Rusiei și o mulțime de canale regionale și posturi de radio, a transmis luni într-o declarație că serviciul său online a fost atacat cibernetic peste noapte, dar că transmisiile radio și TV funcționează normal, în ciuda faptului că atac. „Holdingul nostru media de stat, unul dintre cele mai mari, s-a confruntat cu un atac al hackerilor fără precedent asupra infrastructurii sale digitale”, a spus Dmitri Peskov reporterilor, spunând că VGTRK lucrează pentru a depăși consecințele atacului.

„Specialiştii lucrează pentru a afla toate circumstanţele, pentru a înţelege unde duc urmele lăsate în urmă de cei care au organizat acest atac condus de hackeri asupra obiectului de infrastructură critică”, a mai spus Peskov. Potrivit portalului de ştiri Gazeta.ru, atacul cibernetic a fost efectuat de grupul „sudo rm –RF”, care sprijină Ucraina încă de la începutul campaniei militare ruse.

Acest grup a revendicat anterior responsabilitatea pentru alte atacuri ce au vizat infrastructura digitală, în special cel comis în 2022 împotriva RuTube, versiunea rusă a YouTube, scrie Agerpres. Un expert citat de portal a afirmat că grupul ar fi folosit, probabil, un virus de criptare care, în loc să cripteze fişierele atacate, pur şi simplu le şterge. VGTRK ar putea întâmpina aceleaşi dificultăţi în restabilirea serviciului, aşa cum s-a întâmplat în cazul RuTube, şi ar putea dura până la o zi revenirea la normal.

„Pur şi simplu resetarea sistemului este doar o mică parte a sarcinii. Acum este o prioritate să detectăm mijloacele şi modurile în care hackerii intră în sistem. Dacă aceste fisuri nu sunt remediate, VGTRK va fi atacat din nou imediat”, a spus expertul.

Tags: atacatăCompania media de stat rusăhackeriVGTRK
Categorii: ExterneȘtirile zilei