X

Companiile aeriene caută să angajeze piloți. Cât costă să faci cursuri pentru avioane

Companiile aeriene caută să angajeze piloți. Cât costă să faci cursuri pentru avioane

Profesia de pilot de avion, pentru cursele comerciale, este pentru unii, meseria la care au visat încă de mici. Pentru alții, o carieră în domeniu începe să prezinte interes odată cu înaintarea în vârstă, pe măsură ce dau de „gustul” zborului, dar descoperă și beneficiile financiare asociate. Școala de piloți este destul de costisitoare și pornește de la 38 000 de mii de euro.

Transportul rapid cu avionul continuă să atragă din ce în ce mai multă lume, în special în scop turistic. Astfel, Asociația Internațională a Transporturilor Aeriene (IATA) estimează că firmele de servicii aeriene vor trebui să recruteze între 500.000 și 600.000 de noi piloți în următoarele două decenii. De asemenea, companiile aeriene regionale se află într-o situație deosebit de dificilă, pentru că un număr tot mai mare de piloți se apropie de vârsta de pensionare sau recurg la pensionare anticipată, potrivit ziuadeazi.md.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

De-a lungul timpului, accesul la profesia de pilot a fost destul de dificil. Cursurile de formare costă mult, deci sunt rezervate în special celor care provin dintr-o familie cu posibilități financiare peste medie. De exemplu, în cadrul unei academii de formare din R. Moldova, întregul curs de formare de pilot de avion costă peste 38 000 de euro. Sunt eligibili cei care au minimum 17 ani împliniți. Cursanților li se solicită bune cunoștințe de matematică și fizică, la nivelul claselor a 9-a și a 12-a, dar și limba engleză, la nivel avansat.

De asemenea, există și programe internaționale de formare a viitorilor piloți, care promit cursanților că din momentul începerii cursurilor teoretice, au deja locul de muncă asigurat. În cadrul acestui program, cursurile durează doi ani. Practica se efectuează în Lituania și-n Spania, la Barcelona. Vârsta minimă solicitată e 18 ani, fără antecedente penale, cetățenie a unui stat membru UE, bune cunoștințe de matematică și fizică, stare de sănătate bună, nivel minim de engleză B2, minimum studii liceale finalizate cu succes. Fiecare aplicant trebuie să treacă un proces riguros de cunoștințe, respectiv de evaluări, înainte de a fi admis. Pentru mai multe informații, creatorii programului îndeamnă curioșii să completeze formularul de pe site-ul companiei.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Pentru un pilot începător, salariul pleacă de la 2.000 – 3.000 de euro și poate ajunge la peste 10.000 de euro, pentru cei cu experiență, cu contracte la companii importante.

Tags: carierăpilotiscoala
Diverse