X

Companiile din Transnistria, obligate să achite taxe dacă vând mărfuri importate la Chișinău

Un proiect de modificare a Hotărârii Guvernului (HG) nr. 1001/2001 cu privire la declararea mărfurilor de către agenții economici din raioanele de est ale R. Moldova prevede eliminarea unor facilităţi fiscale pentru companiile din regiune.

Astfel, în prezent, procedura declarării şi vămuirii mărfurilor introduse în/scoase de pe teritoriul vamal al ţării de către agenţii economici din raioanele de est ale R. Moldova, înregistraţi la Agenția Servicii Publice, se efectuează în funcţie de regimul vamal solicitat, fără perceperea drepturilor de import şi a plăţii pentru poluarea mediului, cu condiţia rămânerii mărfurilor pe teritoriul necontrolat de către organele constituţionale.

Citeşte şi: Adrian Albu: De fiecare dată vor fi alături de dumneavoastră

„În ultima perioadă s-a constatat că o parte din agenții economici înregistrați în raioanele R. Moldova din stânga Nistrului aplică această normă neconform și comercializează mărfuri și în afara teritoriului reglementat prin HG 1001/2001, astfel creând condiții de concurență neloială celorlalți actori economici, care achită integral drepturile de import și plățile pentru poluarea mediului”, susţin reprezentanții de la Ministerul Mediului.

Potrivit ministerului, în așa mod nu sunt respectate principiile de justiție fiscală, sunt discriminați agenții economici care importă pe teritoriul R. Moldova sau exportă mărfurile finite asupra cărora au fost aplicate taxe de mediu.

Totodată, se afirmă că normele care oferă unui anumit grup de producători avantaje comerciale sporesc riscul evaziunii fiscale și scad din transparența fiscală.

Ministerul Mediului mai precizează că, în ultimul an, Agenția de Mediu a înregistrat mai multe cereri de emitere a actelor permisive de mediu din partea operatorilor economici din stânga Nistrului, iar emiterea lor se realizează în strictă conformitate cu reglementările naționale.

Prin modificările aduse se dorește excluderea tratamentului diferențiat din punctul de vedere al legislației de mediu al agenților economici din raioanele de est ale R. Moldova și al agenților economici din restul R. Moldova.

În consecinţă, Ministerul Mediului propune ca Hotărârea Guvernului nr. 1001/2001 cu privire la declararea mărfurilor de către agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova să fie modifică cu excluderea din pct. 1 a textului fără perceperea drepturilor de import și a plății pentru poluarea mediului, cu condiția rămânerii mărfurilor pe teritoriul necontrolat de către organele constituționale.

Citește și : Cum și-au reparat Ucraina și România relația tensionată pentru a deveni aliați

Conform estimărilor preliminare, aplicarea noilor prevederi nu presupune alocări suplimentare din bugetul de stat, totodată, în urma modificărilor propuse, se așteaptă ca mediul concurențial din R. Moldova să fie mai just, urmărindu-se excluderea concurenței neloiale din partea agenților economici înregistrați în stânga Nistrului, care ar ridica gradul de competitivitate internă al producătorilor autohtoni.

De notat că unii agenţi economici din regiune plătesc deja taxa de mediu în bugetul R. Moldova şi chiar se mândresc cu acest fapt.

Tags: chisinaumărfuriMoldovaNistruTransnistria
Categorii: PoliticăȘtirile zilei