Compromis politic în Kârgâzstan: Liderii din această țară propun alegeri anticipate

Publicat:

Preşedintele interimar al Kârgâzstanului şi predecesorul său demisionar s-au adresat vineri Parlamentului pentru a propune organizarea de alegeri legislative anticipate în decembrie şi a pune capăt haosului politic în această ţară din Asia Centrală, informează AFP, potrivit agerpres.

Kârgâzstanul este cufundat într-o profundă criză după alegerile legislative din 4 octombrie. Câştigate de formaţiuni apropiate fostului şef al statului, ele au declanşat un val de manifestaţii violente ce s-au soldat cu un mort şi 1.200 de răniţi.


Citește și: Un fost ministru mexican al apărării a fost ARESTAT în SUA

Rezultatele scrutinului au fost contestate din cauza suspiciunilor de cumpărare a voturilor. Ele au fost anulate la câteva zile după vot, însă aceasta nu a stabilizat ţara, determinându-l pe Sooronbai Jeenbekov să demisioneze.

“Am decis să părăsesc postul de preşedinte pentru a menţine pacea în ţară şi a împiedica divizarea societăţii”, a spus Sooronbai Jeenbekov vineri, urându-i “succes” succesorului său.

El este al treilea preşedinte forţat să plece din funcţie ca urmare a unei mişcări populare în această ţară, independentă din 1991.

Sadâr Japarov, devenit preşedinte interimar în urma acestei demisii, a salutat acest transfer “paşnic” de putere şi a promis organizarea de noi alegeri legislative, probabil la sfârşitul lui decembrie. “Voi face tot posibilul pentru a menţine politica externă” a Kârgâzstanului, a dat el asigurări, cu referire la Rusia, care rămâne o putere majoră în Asia Centrală şi de care Jeenbekov era apropiat.

Până săptămâna trecută Sadâr Japarov se afla la închisoare unde ispăşea o lungă pedeapsă pentru răpirea unui guvernator regional, în 2013. El a fost eliberat din închisoare de simpatizanţii săi şi a profitat de haos pentru a fi numit premier, apoi a obţine preşedinţia.

Citește și: Donald Trump şi Joe Biden au stiluri de confruntare opuse când vine vorba despre coronavirus

Potrivit Comisiei Electorale a ţării, alegerile legislative ar putea avea lor pe 20 decembrie, iar alegeri prezidenţiale anticipate – pe 17 ianuarie.

Kârgâzstanul, una dintre ţările cele mai pluraliste, dar şi mai instabile din Asia Centrală, a trecut prin două revoluţii: în 2005 şi 2010. Doi dintre foştii săi preşedinţi sunt în exil, iar un al treilea, Almazbek Atambaev, predecesorul lui Jeenbekov, este la închisoare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zelenski cere arme cu rază lungă de acţiune după un atac masiv cu drone şi rachete al Rusiei

Zelenski cere arme cu rază lungă de acţiune după un atac masiv cu drone şi rachete al Rusiei Ucraina are nevoie de arme cu rază...

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus La sfârșitul lunii iunie, Tribunalul Regional Minsk l-a condamnat la moarte pe...

Franța a interzis jurnaliștilor și fizioterapeuților din Rusia și Belarus să participe la Jocurile Olimpice

Franța a interzis jurnaliștilor și fizioterapeuților din Rusia și Belarus să participe la Jocurile Olimpice Autoritățile din Franța, temându-se de posibili „spioni”, au refuzat accesul...

Microsoft estimează că pana informatică provocată de sistemul său de operare a afectat circa 8,5 milioane de calculatoare

Microsoft estimează că pana informatică provocată de sistemul său de operare a afectat circa 8,5 milioane de calculatoare Pana informatică mondială care a perturbat vineri...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.